Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-podemos-demonstrerar-med-separatister/

Världen

Nathan Shachar: Podemos demonstrerar med separatister

Bildus-partiets Martze Aizpurua hälsar på Podemos Pablo Iglesias i parlamentet tidigare i veckan. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Det fortsätter storma kring den nya spanska koalitionen. Högernationalister protesterade på söndagen högljutt mot vänsterradikala regeringspartiet Podemos, vars representanter demonstrerade i Bilbao tillsammans med baskiska och katalanska separatister.

Podemos har sedan länge stött kraven på strafflindring åt den upplösta baskiska terrorrörelsen ETA:s fångar, framför allt kravet att dessa skall få avtjäna sina straff i Baskien och inte som hittills långt från hemorten. Men just nu har socialistledaren och premiärministern Pedro Sánchez fullt upp med att värja sig mot högerextremister och profilera sin regering som sansad och mittenorienterad. Bilderna på Podemos i lag med landets mest extrema politiska rörelser, inklusive katalanska CUP och baskiska Bildu, partiet som var ETA:s politiska arm, är obekväma.

Podemos kunde ha uteblivit från demonstrationen, men dess goda vilja har satts på hårda prov av Sánchez de senaste dagarna. På en rad vis har Podemos ministerportföljer urholkats och viktiga befogenheter förts över till socialistiska ministrar, utan att partiet konsulterats.

Den kanske svåraste kallduschen för Podemos del är den nya portfölj som komponerats för José Luis Escrivá under namnet ”Social trygghet, integration och migration”, befogenheter som Podemos trott sig ha fått på sin lott. Escrivás idéer om pensionssystemet går stick i stäv med Podemos. Escrivá, ämbetsman under den tidigare högerregeringen, vill strama åt socialförsäkringssystemet och höja pensionsåldern, med flera reformer som kolliderar med Podemos program.

Den nya koalitionens akilleshäl, beroendet till det katalanska separatistpartiet ERC, fortsätter värka. På lördagen meddelade det katalanska parlamentets talman att han vägrar verkställa spanska myndigheters order att avsätta den katalanske regeringschefen Quim Torra. 

Separatisterna noterade på fredagen ett svidande nederlag, då Europaparlamentet gjorde en helomvändning. Hittills har Europaparlamentet krävt att Spanien släpper ERC:s ledare Oriol Junqueras ur fängelset så att han kan ta upp sitt mandat i Bryssel. Men på fredagen meddelade Europaparlamentet att man utesluter Junqueras och ansluter sig till spanska Högsta domstolens åsikt att han saknar parlamentarisk immunitet.