Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 16:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-sanchez-vill-slippa-bli-beroende-av-separatisterna/

Världen

Nathan Shachar: Sánchez vill slippa bli beroende av separatisterna

Pedro Sanchez med hustrun Begona Gomez. Foto: Javier Soriano/AFP

Det spanska valets segrare, premiärminister Pedro Sánchez och hans socialistparti PSOE, vill upprätta en minoritetsregering och inte gå i koalition med andra partier. Det signalerade flera av PSOE:s talespersoner på måndagen.

Rätta artikel

PSOE väntas få drygt 120 av kongressens 350 mandat då post- och utlandsröster räknats. PSOE:s naturliga partner, vänsterradikala Podemos, tappade dock mark och hamnar på drygt 40 mandat. Det betyder att Sánchez behöver ytterligare stöd för att sväras in. Ett givet stödparti är borgerliga baskiska PNV – 6 mandat – som sedan i fjol stöder Sánchez sittande minoritetsregering, och de små regionala partierna från Kantabrien och Kanarieöarna, om de alls tar sig in kongressen.  

För att sväras in måste spanska ministärer klara en förtroendeomröstning, ”la investidura”. I sitt första försök behöver regeringschefen stöd av en absolut majoritet, men därefter kan han sväras in med enkel majoritet. Denna formsak är viktig, för den betyder att Sánchez kan slippa undan kohandel med det katalanska separatistpartiet ERC, som gjorde ett sensationellt bra val och säkrade 15 mandat i Madridparlamentet.

ERC:s partiledare Oriol Junqueras med flera partikolleger befinner sig i preventivt fängelse sedan separatisternas misslyckade försök att bryta loss Katalonien från Spanien 2017. När domarna i den pågående upprorsrättegången faller i höst kommer separatistpartierna att göra allt för att utverka benådning eller förkortning av straffen.

Pedro Sánchez vill för allt i världen slippa bli beroende av separatisterna och dras in i förhandlingar med dem om sådana saker. Eftergifter till separatisterna är förhatliga för en bred spansk allmänhet, inklusive de flesta socialister. Det enda större spanska parti som accepterar separatisternas krav på att själva välja sin väg är vänsterradikala Podemos.

ERC kan rösta mot Sánchez i en förtroendeomröstning och tvinga fram nyval. Men troligare är att partiet lägger ned sina röster och låter Sánchez fortsätta regera. ERC, i motsats till det andra separatistpartiet JPC (7 mandat), vill tona ned konfrontationen med Madrid och vet att livet under en högerregering vore långt mindre angenämt.

Många ledarskribenter och tyckare uppmanar Sánchez att gå i koalition med det liberala nationalistpartiet Ciudadanos, som med 57 mandat närmar sig det tidigare dominerande högerpartiet Partido Popular (66 mandat). En sådan koalition skulle ge landet stabilitet. Ciudadanos är kompromisslöst spansknationalistiskt när det gäller Katalonien, men i andra frågor står partiet inte så långt från socialisterna. Ciudadanos ledare Albert Rivera lovade under kampanjen att aldrig regera med socialisterna, men både han och Pedro Sánchez har tidigare brutit sådana löften till väljarna. Både Ciudadanos och socialisternas väljare är dock skeptiska till en sådan union, och under PSOE:s segerfest natten till måndagen skanderade partiarbetarna ”Nej till Rivera!”.

Några allvarligt menade försök till specifika lösningar av regeringsfrågan är inte att vänta förrän efter de spanska kommun- och EU-valen den 26 maj. Alla partierna vill visa sig från sin bästa, idealistiska, sida under kampanjen – och inte nedsolkade av ärelösa eftergifter.

Läs mer: Socialisterna störst i spanska valet