Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-smutskastningen-infor-nyvalet-har-redan-borjat/

Världen

Nathan Shachar: Smutskastningen inför nyvalet har redan börjat

Avigdor Lieberman under en presskonferens i Tel Aviv 30 maj. Foto: Oded Balilty/AP

Benjamin Netanyahu valseger i april blir historisk – men av helt andra skäl än vad premiärministern tänkt sig. Knesset upplöstes natten till torsdagen, alla Netanyahus planer slogs i spillror och Israel störtades i en ny valkampanj inför nyval den 17 september.

Hur kunde Netanyahu misslyckas med att bilda regering fast hans nationalistläger segrade klart i valet?

Det var inte Netanyahus politiska fiender som satte krokben för honom, utan en gammal kumpan, nationalistpolitikern Avigdor Lieberman. Partiet ”Israel vårt hem”, som styrs enväldigt av Lieberman, har bara fem mandat i Knesset men utan dem kunde Netanyahu inte upprätta någon koalition. Lieberman bedyrade att han gärna tog plats i Netanyahus regering, men på villkor att en ny värnpliktslag stiftas, så att ultrareligiösa judar inte längre kan dra sig undan militärtjänst. 

En sådan lag gick inte att stifta – de religiösa partiernas sexton mandat är oumbärliga för varje högerkoalition – men Lieberman kan nu gå till val på en av de frågor som mest engagerar israeler. ”Rösta på mig om ni vill göra det här landet riktigt jämlikt!” utropade han under en presskonferens på torsdagen. 

Under sina sista dagar som regeringsbildare gjorde Netanyahu alltmer fantastiska inviter till politiker i alla läger för att säkra de 61 mandat som krävdes för att bilda regering. Socialdemokraternas ledare Avi Gabbay erbjöds att bli försvarsminister och dennes föregångare Amir Peretz erbjöds bli president; en mittpartipolitiker av etiopisk börd lovades massinvandring av etiopier bara hon röstade för honom.

Var värnpliktslagen verkligen en sådan stötesten? Eller var den ett svepskäl?

Ingen vet. Netanyahu och hans parti Likud hävdar att Liebermans verkliga uppsåt var att krossa Netanyahu. Därmed menas att Lieberman korsat den korruptionsmisstänkte Netanyahus planer på att göra om rättssystemet och skydda sig mot åtal med speciell lagstiftning. Dessa lagar hinner nu inte stiftas innan riksåklagaren beslutar om åtal mot Netanyahu i oktober. 

Det troligaste är att Lieberman, sedan 1992 nära medarbetare, allierad och ibland rival till Netanyahu, ville slå två flugor i en smäll: att bli kvitt Netanyahu och att ge sitt krympande parti en publikdragande valfråga. Liebermans rysk-orienterade ”Israel vårt hem” var i sin krafts dagar ett stort parti, med israeliska mått mätt. Men hans väljarbas har urholkats i takt med att de ex-sovjetiska invandrarna blir färre och invandringen minskar. 

Men detta behov kan inte ensamt ha varit nog för att bränna broarna till Netanyahu. Lieberman har suttit i många regeringar som inte lyckats få igenom den omstridda värnpliktslagen. Det torde ligga en hund begraven någonstans, som förklarar Liebermans agerande. 

Lieberman slår ifrån sig och nekar, men det dråpslag han utdelade mot Netanyahu ser ut som en ljuv hämnd. Kanske för ryktesspridningen mot Lieberman och hans parti under valdagen i april, då felaktiga uppgifter spreds från Likud om att Lieberman inte klarat 3-procentspärren? Kanske för Liebermans frustration under tiden som försvarsminister 2016-18, då Netanyahu höll honom kort och satte stopp för varje försök till fullskaliga angrepp mot Hamas-regimen i Gaza.  

Hur kommer det onda blodet mellan Netanyahu och Lieberman att påverka den valkampanj som nu rivstartat?

Det kommer inte att bli något uppbyggligt skådespel. De bägge vet mycket om varandra som ingen av dem vinner på att exponera. Netanyahu lovade på torsdagen att ”tala ut” om Lieberman. Strax efteråt gjorde sonen Yair Netanyahu, som jämte ett par kamrater sköter de mindre aptitliga aspekterna av premiärministerns nätkampanjer, sensation på Twitter: Han hävdade att Lieberman 2009 bönfallit Netanyahu att utnämna en svag chef för riksåklagarna; en som kunde påverkas att lägga ned korruptionsmål mot Lieberman. (En sådan utnämndes verkligen, och lade ned de flesta målen mot Lieberman.) Lieberman har svarat med att rekommendera psykiatrisk vård för Netanyahu den yngre.

Varför utlystes nyval? Kunde inte en annan regeringsbildare ha utsetts?

Det var vad president Reuven Rivlin helst gjort. Den nya mittpartiunionen ”Blåvitt” fick lika många mandat i aprilvalet – 35 – som Netanyahus Likud och dess ledare general Benny Gantz hade anmält sitt intresse. När Netanyahu insåg att hans tid som regeringsbildare var på upphällningen skyndade han sig att övertala partikolleger och allierade småpartier att upplösa Knesset innan presidenten fick tillfälle att utnämna Gantz.

Läs mer:

Nathan Shachar: Netanyahu lyckas inte bilda regering – Israel utlyser nyval

Lieberman bär Netanyahus öde i sin hand