Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-valdsamma-protester-efter-israelisk-flygattack/

Världen

Våldsamma protester efter israelisk flygattack

Israeliska flygattacker mot Gazaremsan. Foto: AFP

Israels militär har inlett en utredning för att fastställa vad som gick fel när åtta civila dödades i en attack mot Gazaremsan förra veckan. Händelsen har orsakat häftiga protester på Västbanken.

Fårherden Rasmi al-Sawarka, hans hustru Maryam och sex av deras barn och släktingar dödades i torsdags under den sista större israeliska flygattacken mot Gazaremsan före eldupphöret samma kväll. 

Sedan dess sveper våldsamma protester över Västbanken, och i alla palestinska samhällen håller skolorna ljusvakor över offren.

Israel hävdade först att de fyra attackrobotarna riktats mot Rasmi Abu Malhus, den ansvarige för Islamiska jihads raketenhet i staden Deir al-Balah, men det stod strax klart att de drabbade inte hade det minsta med konflikten att göra. Det enda den döde familjefadern hade gemensamt med befälhavaren var förnamnet. På fredagen tvingades den israeliske militärtalesmannen medge att en förväxling ägt rum och att specialister satts att reda ut misstaget.

Läs mer: Många döda palestinier i attacker mot Gaza

Inte sedan Israel spärrade in och åtalade 16-åriga Ahed Tamimi för att ha gett en israelisk soldat en örfil, har någon enskild händelse gripit den palestinska allmänheten som familjen al-Sawarkas grymma öde. De dödade – och tolv andra familjemedlemmar som sårades i samma attack – har blivit nationalsymboler.

Muhammad Shamasna från byn Katana utanför Jerusalem säger i telefon till DN:

– De var utfattiga och ofarliga, som nästan alla av oss. De levde tjugo, trettio personer i ett fallfärdigt skjul. Inga jihadbefäl bor på det viset. Vi andra identifierar oss med dem för vi är lika utsatta: plötsligt kan något drabba oss utan att vi gjort något; arrest utan rättegång, trassel med papper och tillstånd, anklagelser från anonyma angivare, ett skott från en soldat som tar miste.

Var och en av de fyra attackrobotar som avfyrades mot familjen al-Sawarkas ödmjuka boning kostar motsvarande 200.000 kronor, en summa den döde fåraherden inte kommit i närheten av under sin livstid. Men, nu, berättar en av det regerande Fatahpartiets advokater för DN, pågår en insamling som redan inhöstat hundratusentals kronor, pengar som skall användas för att driva de dödades sak inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC). Domstolen har i flera år utfört ”förberedande undersökningar” inför eventuellt åtal av Israel, men har ännu inte fattat något beslut.