Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nätinsamling för rånat upploppsoffer

Först skadad i samband med måndagens upplopp. Sedan hjälpt på fötter. Och slutligen rånad av de falska samariterna. Nu har en internetkampanj startats för att hjälpa 20-årige Ashraf Haziq.
 

Videoklippet har spritts väl på nätet. Den 20-årige malaysiske studenten Ashraf Haziq som efter att ha blivit träffad i huvudet av ett föremål får hjälp upp av några till synes hjälpsamma personer.

Kort därefter utnyttjar samma människor Ashrafs tillstånd och länsar hans ryggsäck.

– Det hotade att knivhugga mig, säger Ashraf Haziq till tv-kanalen Channel 4.

– De sade till mig att de hade knivar. Några av dem var ganska unga och går kanske fortfarande i grundskolan.

Senare på kvällen framträdde Ashraf Haziq vid en presskonferens. Han berättade då att hans mamma ville att han omedelbart skulle lämna landet och komma hem:

– Men jag sa att jag stannar för att göra klart mina studier, sa Ashraf Haziq som höll en näsduk mot sin skadade käke under intervjuerna.

Måndagens fräcka och obehagliga händelse har fått britter på nätet att starta en kampanj för att hjälpa Ashraf.

Jamie Cowen är den som drog igång sajten ”Let’s do something nice for Ashraf Haziq” där man kan donera pengar till 20-åringen, som fortfarande återhämtar sig på sjukhuset.

En omröstning på sajten ska avgöra vart pengarna ska gå; några av alternativen är ”betala hans utbildningskostnader”, ”köpa en massa blommor till honom” och ”betala för alla tandläkarkostnader”.

En Twitterkampanj i samma anda har redan gett löften om en cykel från ett företag och en bärbar Playstation från Sony.

– Tydligen blev Ashraf av med sin Playstation och sin cykel när han rånades. Jag tror också att han blev av med sin mobiltelefon, och jag tror att ett annat företag har lyckats ge honom en ny telefon, säger Jamie Cowen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.