Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nationalism utmanar demokratin i Indien

Vid midnatt den 15 augusti 1947 föddes det moderna Indien. 70 år av självständighet firas med stort självförtroende. I dag är Indien en stormakt och ekonomin växer snabbast i världen. Samtidigt höjs varningar om att den hindunationalistiska våg som sveper över landet utmanar demokratin. Premiärminister Narendra Modi anklagas för att skapa spänningar mellan hinduer och muslimer.

Indien, som med sina 1,3 miljarder invånare har en större befolkning än Europa och USA tillsammans, är på väg att gå om Kina som världens folkrikaste land. Moderniseringen i städerna sker i rask takt, men samtidigt går utvecklingen i det komplexa landet i otakt. På samma gång som Indien blivit en ekonomisk stormakt lever mer än 400 miljoner människor i djup fattigdom. Nästan en miljard indier har tillgång till mobiltelefon, men fortfarande saknar 600 miljoner människor en ordentlig toalett.

Nitin Gadkari är en av de mest inflytelserika ministrarna i den hindunationalistiska regeringen. Han beskriver Indien som ett rikt land men med en fattig befolkning. Till DN säger Nitin Gadkari att den stora utmaningen är fortsatta ekonomiska reformer i syfte att lyfta människor ur fattigdom. För en framgångsrik utveckling krävs också att Indien får stopp på den omfattande korruption som genomsyrar hela statsapparaten. För att den höga tillväxten ska bestå krävs nästan ofattbart stora satsningar på infrastrukturen.

– Ett bra vägnät är en förutsättning för ett fungerande land. Mitt mål är att bygga 40 kilometer ny väg om dagen, än så länge har vi nått upp till 23 kilometer om dagen, sade transportminister Nitin Gadkari vid ett besök i Sverige tidigare i sommar.

– De senaste åren har världen börjat få upp ögonen för Indien. Det handlar om ekonomisk trovärdighet och en statsmannamässig ledare, men också om landets rika kultur och historia. Yoga utövas överallt och det indiska, andliga tankesättet attraherar många människor, sade Nitin Gadkari.

Foto: Erik ArdeliusNitin Gadkari, transportminister Indien, tillsammans med Monika Kapil Motha, Indiens sverigeambassadör. Foto: Erik Ardelius

På hemmaplan är premiärminister Modi mycket populär. Han har också lagt ned stor energi på att stärka banden med länder i hela världen, däribland Sverige. Under Modis tre första år vid makten har de utländska investeringarna ökat med mer än 50 procent. Regeringen håller på att genomföra en nationell skattereform och därmed förenkla djungeln av olika regler på delstatsnivå. Internationellt har Indien också fått stor uppmärksamhet för att ha stoppat flera planerade kolkraftverk till förmån för satsningar på solenergi.

– Narendra Modis förtjänst är att han skapar goda förutsättningar för industrin. Att få i gång produktion i Indien är viktigt när arbetstillfällen försvinner inom jordbruket och Modi är duktig på att sälja saker, säger Sten Widmalm, Indienkännare och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Just nu angrips demokratin från två håll. Ovanifrån från staten och underifrån från organisationer i civilsamhället med kopplingar till hindunationalismen.

Vid sidan av de ekonomiska framgångarna finns en parallell utveckling som skapar oro både i och utanför Indien. Enligt Sten Widmalm har Indien blivit bättre på kapitalism, men betydligt sämre på demokrati.

Inom det hindunationalistiska regeringspartiet finns starka krafter som försöker skapa en etniskt hinduisk stat i stället för den inkluderande och toleranta pluralism som Indien gjort sig känt för. En miljard indier är hinduer. Den största minoriteten är landets 200 miljoner muslimer.

– Just nu angrips demokratin från två håll. Ovanifrån från staten och underifrån från organisationer i civilsamhället med kopplingar till hindunationalismen. I flera delstater antas lagar som i praktiken förhindrar konvertering från hinduismen till andra religioner och därmed upphävs religionsfriheten på dessa platser, säger Sten Widmalm.

– Regeringen går hårt fram mot frivilligorganisationer som arbetar för minoriteters rätt och som tar finansiellt stöd från andra länder. Mer än 20.000 organisationer har förlorat tillståndet. Den som höjer sin röst mot regeringen hotar att gå under, säger Sten Widmalm.

Intellektuella varnar för att yttrandefriheten urholkas i snabb takt när allt färre öppet vågar kritisera hindunationalisterna. Ett stort antal författare har lämnat tillbaka statliga utmärkelser i protest. Bokförlag har pressats att dra tillbaka hela upplagor. I skolböckerna märks den nationalistiska agendan när nedlåtande skildringar av landets minoriteter har blivit vanligare.

Kon är helig enligt hinduismen och en mycket påtagligt konsekvens av de hindunationalistiska strömningarna är att delstat efter delstat inför förbud mot slakt av kor. Vid minst tio tillfällen har muslimer dödats för att de misstänks ha ätit nötkött.

– Egentligen handlar det här om betydligt mer än omsorg om kor. Attackerna från koaktivisterna är i första hand ett sätt att skrämma och kontrollera den muslimska minoriteten, säger Sten Widmalm.

Inför de kommande åren ser han två tänkbara scenarier.

– I bästa fall stärks Indien av sin långa demokratiska tradition. Med fortsatt modernisering och stabila relationer med grannländerna Kina och Pakistan blir Indien en tillväxtmotor för hela regionen. I det andra fallet tvingas Indien ned på knä av korruption och konflikter, både inom landet och med grannländer. Då riskerar Indien att bli mer likt Kina och Pakistan till styrelseskicket, säger Sten Widmalm.

Det är långt ifrån första gången som demokratin i Indien utsätts för svåra prövningar under de 70 år som passerat sedan självständigheten. Hittills har kriserna retts ut, flera gånger mot alla odds.

Historia. Från brittisk koloni till en av världens största ekonomier

Foto: Dinodia Photos / AlamyJawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi. Foto: Alamy
  • Samtidigt som Indien blev självständigt från Storbritannien den 15 augusti 1947 delades landet upp i det sekulära Indien och den islamiska republiken Pakistan. De kommande månaderna blev blodiga, när muslimer i Indien försökte ta sig till Pakistan och hinduer i Pakistan till Indien. Minst n halv miljon människor dödades.
  • Striden om Kashmir. Indien och Pakistan hamnade omedelbart i krig om det natursköna före detta kungariket Kashmir i Himalaya. Kashmir delades och Indien fick den mest folkrika delen, men konflikten är ännu inte löst. Osämjan mellan Indien och Pakistan, som sedan flera årtionden är kärnvapenmakter, består. Länderna har utkämpat tre fullskaliga krig och varit mycket nära ett fjärde flera gånger.
  • Nehru och Gandhi. Indiens självständighetskamp hade letts av det omaka paret Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi (som mördades 1948 av en hindunationalist). Nehru blev Indiens första premiärminister. Med Sovjetunionen som förebild införde han femårsplaner och höga skyddstullar mot omvärlden. När Jawaharlal Nehru dog 1964 hade ekonomin stagnerat.
  • Indira Gandhi. Indiens politik har dominerats av Nehru-Gandhi-klanen och Kongresspartiet sedan självständigheten. Indira Gandhi, som styrde Indien i flera omgångar från 1966 till 1984, var dotter till Nehru. Indira Gandhi (som mördades av sina livvakter 1984) efterträddes av sin son Rajiv Gandhi. Rahul Gandhi, son till Rajiv (som mördades 1991 av Tamilska tigrarna), ledde Kongresspartiet till ett förödmjukande nederlag i parlamentsvalet 2014.
  • Korruption. Indisk politik har under de senaste årtiondena kommit att förknippas med ett stort antal korruptionshärvor.
  • Ekonomisk reform. Indiens ekonomi reformerades i början på 1990-talet och öppnades för utländska investeringar. I dag har Indien den snabbast växande ekonomin i världen. Inom några år väntas Indien bli den tredje största ekonomin efter USA och Kina.
  • Stora klyftor. Klyftorna är stora och långt ifrån alla har fått del av de ekonomiska framgångarna. Indien har en medelklass som är nästan lika stor som USA:s befolkning. Samtidigt lever flera hundra miljoner människor i fattigdom. I den största staden Bombay bor mer än tio miljoner i slumområden.
  • Bilboom och föroreningar. Den snabbt växande medelklassen har bidragit till en explosion av privatbilar. Varje vecka rullar 20 000 nya bilar ut i trafiken New Delhi. I år väntas bilflottan öka med 2,7 miljoner bilar.
  • Den ökade bilismen har bidragit till att flera indiska storstäder finns bland de mest luftförorenade i världen. För några år sedan gick New Delhi om Peking som världens mest förorenade stad.
  • Terrorhot. Indien har utsatts för ett stort antal terrorattentat och i många fall har militanta pakistanska islamister pekats ut som gärningsmän. 2008 genomfördes ett spektakulärt attentat i Bombay mot bland annat två lyxhotell och den största järnvägsstationen. 175 människor dödades.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.