Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nationalpark-twittrade-klimatkritik-till-trump/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nationalpark twittrade klimatkritik till Trump

Vattendraget Little Missouri River ringlar genom Badlands nationalpark i USA-delstaten North Dakota.
Vattendraget Little Missouri River ringlar genom Badlands nationalpark i USA-delstaten North Dakota. Other: Charles Rex Arbogast / AP

Under tidagen skickade Badlands nationalparks officiella Twitterkonto ut flera tweetar som har tolkats som kritik mot den nya USA-presidenten Donald Trumps miljöpolitik. De togs senare bort.

Badlands nationalpark ligger i delstaten South Dakota i USA, och har precis som många andra nationalparker i landet ett officiellt Twitterkonto. Fram tills i tisdags twittrade kontot, med ett par tusen följare, bland annat bilder på djuren som finns där och nyheter om nationalparken.

Men på tisdagen kom fyra tweetar som skilde sig från den tidigare tonen: inlägg om faktauppgifter för att informera om klimatförändringar. Tweetarna togs bort på eftermiddagen, men flera användare hade redan hunnit ta skärmdumpar av dem. 

Tajmningen var ingen slump. Dagen innan hade flera nyhetsredaktioner fått information om att Trump-administrationen med omedelbar verkan sätter stopp för flera delar av EPA:s (Enviromental Protection Agency, USA:s miljömyndighet) verksamhet. Den nyblivne presidenten har sedan dess också gett klartecken för byggandet av en kontroversiell oljeledning

En anonym tjänsteman på nationalparken säger till Washington Post att det var en före detta anställd vid parken som twittrade.

–  Den före detta anställda hade inte tillåtelse att twittra från parkens konto, men hade fortfarande tillgång till inloggningsupgifter. Parken har inte ombetts att ta bort inläggen, men har valt att göra det ändå, säger den anonyma tjänstemannen.

Efter tisdagen har Twitterkontot exploderat i popularitet, och har i skrivande stund 161.000 följare. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.