Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nationell sorgedag för offren i Norge

Norge håller i dag en nationell sorgedag med anledning av terrordåden för en månad sedan. Dödsoffren, överlevande och räddningspersonal hedrades på eftermiddagen vid en stor minnesceremoni i Oslo.

En månad har gått sedan Anders Behring Breiviks terrorattentat i Oslo och på Utøya tog 77 liv. I helgen återvände överlevande och anhöriga till offren till ön för att sörja, och på söndagen, som utlysts till nationell sorgedag, hedrades offren med en stor minnesceremoni i Spektrumarenan i Oslo.

Minnesceremonin inleddes klockan 15, och förste talare var Norges kung Harald V. Det blev en känslosam stund för alla lyssnare:

– De fyra sista veckorna har varit tunga för oss alla. Men nu är det gott att kunna vara tillsammans.

– Mina tankar har varit speciellt hos er som var direkt berörda av terrorn och er som har mist någon som ni höll kär. Som far, morfar och make kan jag bara ana något av er smärta. Som landets kung känner jag med var och en av er, sade kungen och rösten bröts, han snyftade till och fick tårar i ögonen.

Kungen ägnade stor del av sitt tal åt att tacka alla som hjälpt till efter terrordåden: räddningspersonal, poliser, myndighetsfolk och alla frivilliga som strömmade till för att bidra så gott de kunde. Han vände sig också direkt till statsminister Jens Stoltenberg:

– Han har varit en trygg nationell förankring i ett undantagstillstånd.

Vid avslutningen av talet bad kungen alla att se till att ta hand om varandra.

Norges radios symfoniorkester, popgruppen A-ha, och andra ledande artister ska uppträda under dagen. Statsminister Jens Stoltenberg säger att minnesceremonin är ett sätt att hedra offren och alla som fanns där för att hjälpa, ett sätt att ta hand om varandra och visa omsorg.

Från Sverige närvarar kronprinsessan Victoria och statsminister Fredrik Reinfeldt, från Danmark närvarar kronprins Frederik och statsminister Lars Løkke Rasmussen, och från Finland deltar president Tarja Halonen och statsminister Jyrki Katainen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.