Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nato-anklagar-ryssland-for-att-bryta-mot-avtal-om-karnvapennedrustning/

Världen

Nato anklagar Ryssland för att bryta mot avtal om kärnvapennedrustning

Mike Pompeo på tisdagens möte i Bryssel.
Mike Pompeo på tisdagens möte i Bryssel. Foto: John Thys/AFP

Nato säger att Ryssland bryter mot INF-avtalet om kärnvapennedrustning. Som en reaktion kommer USA att pausa sin del av avtalet gentemot Ryssland i 60 dagar, men ryska myndigheter tillbakavisar anklagelserna, skriver AP. 

Amanda Dahl
Rätta artikel

Natos medlemsländer uppmanar Ryssland att inom en snar framtid återgå till att uppfylla det så kallade INF-avtalet, vari i USA och Ryssland åtagit sig att nedrusta sina kärnvapen. 

”Nu är det upp till Ryssland om INF-avtalet ska finnas kvar”, säger medlemsländerna i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP. Uppmaningen kommer efter att utrikesministrarna från Natos medlemsländer har mötts i Bryssel på tisdagen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har under tisdagen tillkännagett att USA kommer avstå från att uppfylla sin del av avtalet gentemot Ryssland i 60 dagar, som en reaktion på Rysslands agerande. President Donald Trump har tidigare hotat med att dra sig ur INF-avtalet. 

Det är från början USA:s slutsats att Ryssland bryter mot avtalet om kärnvapennedrustning, genom upprättandet av ett nytt missilprogram i landet. Efter dagens möte säger Natos medlemsländer att de ”visar starkt stöd” för deras syn på frågan. 

Ryska utrikesdepartementet gick kort efter Natos uttalande ut och tillbakavisade anklagelserna. 

– Ryssland följer noga sina åtaganden i avtalet och det är den amerikanska sidan medvetna om, säger utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett uttalande.

Tidigare under mötet riktade även generalsekreteraren Jens Stoltenberg kritik mot Ryssland och anklagade landet för ha annekterat Krimhalvön för att få kontroll över den strategiskt viktiga Azovska sjön och omkringliggande vatten. 

Under mötet i Bryssel bad Ukrainas utrikesminister om stöd från Nato i landets konfrontationer med Ryssland. 

I slutet av november besköts tre ukrainska fartyg som befann sig på Azovska sjön av ryska gränsvakter och 24 besättningsmän greps. Händelsen är en av de mest våldsamma sammandrabbningarna mellan länderna sedan Ryssland annekterade Krimhalvön år 2014. 

INF-avtalet tecknades mellan USA och Ryssland i slutet på 80-talet, i samband med att relationerna mellan de båda nationerna började tina upp efter kalla kriget. 

Läs mer: 

Ukraina kallar in första militära reservstyrkorna 

Ryska underhuset vill hedra trupper som tillfångatagit ukrainska besättningsmän 

Arkadij Babtjenko: Ryssland är min fiende