Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nato-kallar-till-mote-om-mellanostern/

Världen

Nato kallar till möte om Mellanöstern

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, kallar nu till ett extrainsatt möte med anledning av den upptrappade situationen i Mellanöstern. Foto: Alexander Mahmoud

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, kallar nu in alliansen till ett extrainsatt möte på måndagen gällande situationen i Mellanöstern, rapporterar norska VG

– Generalsekreteraren Stoltenberg har beslutat att kalla det nordatlantiska rådet till ett möte efter samtal med de allierade, säger en talesperson för Nato till VG. 

Situationen mellan Iran och USA har eskalerat sedan ett amerikanskt flyganfall vid Bagdads internationella flygplats dödade den iranska generalen Qassem Soleimani tidigt på fredagen, lokal tid.

Mötet som nu generalsekreterare Jens Stoltenberg har kallat till på måndagen är för det nordatlantiska rådet, som är Natos högsta politiska beslutande organ.

– Generalsekreteraren Stoltenberg har beslutat att kalla det nordatlantiska rådet till ett möte efter samtal med de allierade, säger en talesperson för Nato till VG. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som nyligen återvänt från en semester i Karibien, säger att ”vi kommer inte att beklaga hans (läs Qassem Soleimani) död”, men att det kommer att leda till en eskalering från både USA och Iran, enligt BBC.

Tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron säger den brittiska premiärministern att de ska verka för att minska spänningarna i Mellanöstern, enligt AFP. 

De tre ledarna anser att Iran ska fortsätta hålla sig kärnavtalet som landet skrev på 2015 med en rad stormakter. 

”Vi uppmanar Iran att avstå från handlingar som inte går i linje med kärnteknikavtalet”, skriver de tre ledarna i ett gemensamt uttalande, enligt TT.

Ledarna vill också att Irak ska låta de internationella soldaterna fortsätta att strida mot terrorgruppen IS i Irak och att de är villiga att inleda dialog med samtliga parter i den uppblossade konflikten.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har även kallat till ett extrainkallat möte med utrikesministrarna inom EU nästa vecka för att diskutera den eskalerande situationen i Mellanöstern, enligt Reuters.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian bekräftar också att han har haft ett samtal med den irakiske premiärministern Adil Abdul-Mahdi, enligt Reuters. Under samtalet ska utrikesministern ha betonat vikten av att fortsätta strida mot Islamiska staten samtidigt som man respekterar den irakiska suveräniteten. 

Tidigare i dag röstade det irakiska parlamentet för att regeringen ska kräva att amerikanska trupper ska lämna landet. Kort efter kom också besked från USA att amerikanska trupper avbryter offensiver mot terrorgruppen IS. De ska i stället hjälpa andra internationella soldater i Irak med anledning av den upptrappade situationen mellan USA och Irak.