Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nato: Putin utnyttjar Syrienkonflikten för att knäcka Europa

Natos överbefälhavare Philip Breedlove är mycket kritisk mot Rysslands agerande i Syrien.
Natos överbefälhavare Philip Breedlove är mycket kritisk mot Rysslands agerande i Syrien. Other: Virginia Mayo/AP

Natos överbefälhavare anklagar Ryssland för att använda flyktingkatastrofen som ett vapen mot väst. Förhoppningen är att destabilisera mottagarländerna. ”Ett försök att knäcka Europas handlingskraft”, säger general Philip Breedlove.

I ett möte med den amerikanska senatens försvarsutskott på tisdagskvällen varnade Philip Breedlove parlamentsledamöterna för att Rysslands ingripande i Syrienkonflikten skapar stora flyktingströmmar som destabiliserar Europa.

– Tillsammans, försöker Ryssland och Assadregimen avsiktligt använda migrationen som vapen i ett försök att överväldiga europeiska strukturer och knäcka Europas handlingskraft, sade Philip Breedlove enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryssland står på Syrienregimens sida och har utfört luftangrepp mot motståndargrupper i ett halvår. Natogeneralen menar att Ryssland avsiktligt spär på massflykten, vilket drar blickarna från den direkta orsaken till konflikten och gör att Europa tvingas ta itu med stora flyktingströmmar.

– De urskillningslösa vapnen som används av både Bashar al-Assad, och den icke precisa vapenanvändningen av de ryska styrkorna, jag kan inte se någon annan anledning än att göra så att flyktingar rör på sig och göra dem till någon annans problem, säger Philip Breedlove enligt The Telegraph.

Philip Breedloves anklagelser är inte nya. Enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, har liknande teorier cirkulerat det senaste halvåret – ända sedan flyktingkrisen satte i gång på allvar i höstas. I huvudsak har farhågorna förts fram av Rysslandskritiska analytiker och bedömare.

Fredrik Westerlund konstaterar att Putin har använt sig av samma militära taktik i Syrien som Assadregimen har gjort i flera år, nämligen att attackera civila mål för att driva ut civilbefolkningen. Syftet är antingen att få civila att flytta på sig så att Ryssland kan ta i med hårdhandskarna mot de militanta motståndargrupperna, eller att få civilbefolkningen att sätta press på motståndarsidan att gå med på vapenvilor.

– Av allt att döma bidrar Ryssland till den typen av krigföring som skapar flyktingströmmar, säger Fredrik Westerlund.

Däremot skulle han inte gå så långt som att säga att Rysslands agerande i Syrien har som huvudsyfte att destabilisera Europa. Det handlar snarare om att få den ryssvänliga Assadregimen att sitta kvar. Men ur rysk synvinkel har flyktingströmmarna två positiva bieffekter.

– Den ena är att det drar uppmärksamheten från andra känsliga frågor som Ukraina. Den andra är att flyktingströmmarna utgör en belastning på de europeiska samhällena, vilket i sin tur kan utgöra en grogrund för populistiska politiska rörelser som är mer vänligt inställda till Rysslands krav på mer inflytande över närbelägna stater, säger han.

Enligt Fredrik Westerlund vill Ryssland se mindre demokratiska och mer nationalistiska partier vid makten i Europa, exempelvis Marine Le Pens högerextrema parti Front National i Frankrike.

– Putin har traditionellt sett haft lättare att komma överens med ledare som har en mer autokratisk politisk orientering med större inslag av centralstyre, som Berlusconi i Italien och Victor Orbán i Ungern.

Efter Philip Breedloves uttalanden skrev Rysslands Londonambassadör Alexander Jakovenko på Twitter att det rysk-amerikanska samarbetet om vapenvilan i Syrien ”kommer att bidra till att dämpa flyktingkrisen i EU och flödet av migranter till Storbritannien”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.