Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nato redo patrullera Egeiska havet

En flyktingbåt utanför Libyen i november 2015.
En flyktingbåt utanför Libyen i november 2015. Foto: Spanska försvarsministeriet/HO/AFP

Natoländerna är beredda att sända krigsfartyg till Egeiska havet för att stoppa flyktingbåtar mellan Turkiet och Grekland.

Efter ett möte i Bryssel på torsdagen enades Natoländernas försvarsministrar om att Nato ska sända örlogsfartyg till Egeiska havet för att hjälpa Grekland och Turkiet att stoppa flyktingsmugglarnas båtar, rapporterar Reuters.

Det var första gången försvarsalliansen diskuterade frågan om att bidra till EU:s försök att få bukt med flyktingkrisen. Tyskland hade tidigare väckt frågan.

Läs också: EU ber Nato att stoppa flyktingbåtar

– Det är viktigt att vi agerar snabbt, sade Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen till reportrar i Bryssel.

Natos generaler ska mejsla ut planen mer i detalj, men troligen kommer militära fartyg från Natoländerna att arbeta ihop med turkisk och grekisk kustbevakning samt EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer fem fartyg ur alliansens maritima beredskapsstyrka som nu befinner sig vid Cypern att inom kort stäva mot Egeiska havet. Fler fartyg kommer dock att behövas.

USA stöder planen fullt ut, Tyskland har flaggat för deltagande, och enligt tyska källor kommer Danmark att bidra med ett fartyg.

– Det finns i dag ett kriminellt syndikat som exploaterar dessa fattiga människor och organiserar flyktingsmuggling, sade USA:s försvarsminister Ash Carter.

Fördjupning. Migrationspolitiken
Fakta. Flyktingströmmen till EU

Under januari och februari 2015 registrerades sammanlagt 11 834 flyktingar i Grekland och Italien (3 952 i Grekland, 7 882 i Italien)

Under januari 2016 och första veckan i februari kom sammanlagt 76 263 flyktingar till Grekland och Italien (70 365 till Grekland, 5 898 till Italien)

Källa: IOM, International organization for migration

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.