Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nato skapar ny snabbinsatsstyrka

Nato svarar på Ukrainakrisen genom att skapa en särskilt insatsstyrka med potentiellt flera tusen soldater. Styrkan ska kunna sättas in i oroshärdar med så lite som två dagars varsel.

Det beskedet lämnade Natochefen Anders Fogh Rasmussen på måndagen men ett formellt beslut väntas tas när ledare för alliansens 28 medlemsländer möts i Wales på torsdag, skriver Reuters.

Nato har redan en snabbinsatsstyrka men den nya ska korta reaktionstiden.

– Vi kommer att utveckla vad jag skulle kalla en spjutspets, sade Rasmussen vid en presskonferens.

Samtidigt meddelade Rasmussen att alliansen kan tänka sig ha en mer synlig närvaro i Östeuropa ”så länge som det behövs”, uppger AFP.

För Natos nyare medlemmar – som Polen och de baltiska staterna – har krisen i Ukraina väckt oron för Rysslands potentiella ambitioner. Nato har därför haft ett mindre antal trupper och flyg i regionen på roterande basis.

Rasmussen upprepade också att alliansen står beredd att försvara sina medlemmar och att närvaron i öst kan utökas. Nato utesluter dock permanenta baser i Östeuropa eftersom det skulle vara ett brott mot ett avtal mellan Ryssland och Nato från 1997 – ett avtal som Rasmussen påpekade att Ryssland klart bryter mot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.