Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nato-slutar-utbilda-irakiska-sakerhetsstyrkor/

Världen

Nato slutar utbilda irakiska säkerhetsstyrkor

Sörjande i Bagdad samlas runt en bil med kistan av dödade generalen Qassem Soleimani. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

Nato och den USA-ledda koalitionen avbryter av säkerhetsskäl sina utbildningsinsatser av irakiska styrkor – efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Samtidigt hålls begravningsprocessioner i Bagdad för de högt uppsatta ledarna som omkom vid anfallet.

Iraks premiärminister har utlyst tre dagars landssorg. 

Torsdagens drönarattack i Irak var beordrad av president Donald Trump.

Förutom Soleimani dog även Abu Mahdi al-Muhandis vid angreppet. Han var en högt uppsatt ledare i Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) – en Iranstödd paraplyorganisation för landets paramilitära styrkor.

Under lördagen hålls begravningsprocessioner för båda männen i flera städer i Irak, uppger Reuters.

Tiotusentals personer marscherade i Bagdad. Redan innan processionen kom i gång samlades människor som viftade med irakiska flaggor och skanderade ”Död åt Amerika”. En del bar porträtt av Soleimani och Irans högste ledare ayatolla Khamenei, uppger BBC.

En del ville hämnas attacken.

– Jag anser att Iran bör hämnas med alla medel. Man måste ta hämnd när någon dödar en familjemedlem, även om det är bättre att svara via internationella organisationer, säger universitetslektorn Parsa Seifi som närvarade vid processionen enligt CNN.

– Iranska myndigheter ska hämnas även om det blir krig, eftersom de inte använde en rättvis krigsstrategi, säger pensionären Saied, som tidigare har jobbat på Iraks utbildningsdepartement, till CNN.

Andra var rädda för krig i regionen.

Studenten Fatemeh Wahabi säger att nyheten om Soleimanis död gjorde honom ledsen, eftersom generalen försvarade landet mot terrorgruppen IS.

– Än viktigare, jag är rädd för krig. Det vore bättre om Iran inte svarade, säger han till CNN.

– Vad händer om Amerika och Iran startar ett krig? Jag har barn. Tänk om de skickar ut min son i krig? säger pensionerade läraren Monireh till Reuters.

Samtidigt firade andra personer på Bagdads gator att Qassem Soleimani är död. Generalen anklagas för att ligga bakom hårda tillslag mot fredliga demonstrationer för demokrati. 

Qassem Soleimanis kropp kommer att återbördas till Iran, där han ska begravas i sin hemstad Kerman i centrala delen av landet, som har utlyst tre dagars landssorg.

Den USA-ledda insatsen Operation Inherent Resolve (OIR) ska tillfälligt ha slutat utbilda irakiska styrkor på grund av det försämrade säkerhetsläget efter drönarattacken. Det uppger den tyska generallöjtnanten Erich Pfeffer i ett brev till tyska parlamentsledamöter som Reuters har tagit del av. 

I brevet står att den amerikanska generallöjtnanten Pat White – som leder OIR i kampen mot terrorgruppen IS – har beslutat att förstärka skyddet av styrkorna. 

”Därför har utbildningen av Iraks säkerhets- och väpnade styrkor i Irak tillfälligt avbrutits”, skriver generallöjtnant Erich Pfeffer i brevet.

Under lördagen uppgav även Nato att man avbryter träningsuppdrag i Irak. Militäralliansen utbildar landets säkerhetsstyrkor på uppdrag av regeringen i Bagdad, skriver AFP.

Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi har utlyst tre dagars landsorg efter torsdagens drönarattack från USA. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att utvecklingen i Mellanöstern fortsatt är orolig. 

”Sveriges regering är, via såväl statsministern som jag själv och Utrikesdepartementet samt försvarsministern, i tät kontakt med berörda myndigheter, våra grannländer, partners, EU och FN. Vi följer utvecklingen noga. Statsminister Löfven talade bland annat i går med Finlands president Sauli Niinistö”, säger hon i ett skriftligt uttalande. 

Och fortsätter: 

”Den irakiska staten är skör och kampen mot terrorismen måste fortsätta. Sverige värnar folkrätten, inklusive behovet att skydda länders diplomatiska beskickningar.”

Läs mer: 

USA förnekar ny flygattack 

Trump: Vi vill inte ha krig med Iran

Erik Ohlsson: Qassem Soleimani – militär naturbegåvning och skoningslös sabotör