Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Natochef pekar ut Moldavien som Rysslands nästa mål

Högste befälhavaren för Natos trupper i Europa varnade på söndagen för den kraftiga ryska uppbyggnaden av trupper vid Ukrainas östra gräns – och pekade också ut utbrytarregionen Transnistrien i Moldavien som ett tänkbart nytt mål för ryssarna.

För tio dagar sedan drog ryssarna igång en militärövning nära Ukrainas östra gräns, med bland annat 8.500 artillerisoldater.

Nu varnar den amerikanske generalen Philip Breedlove för att övningen lett till en uppbyggnad av trupper som ”är mycket mycket stor och mycket mycket redo”, skriver Reuters. 

Uttalandet kom på ett evenemang som tankesmedjan Marshall Fund arrangerat.

Breedlove sade att de ryska styrkorna är så stora att ”de räcker till Transnistrien”. Det är en utbrytarregion i Moldavien, med ryskspråkig befolkning. Nato oroar sig för att det ska vara Rysslands nästa mål – att man går in i Transnistrien för att ”skydda” rysktalande, precis som man gjort på Krim. 

– Det finns defininitivt tillräckligt med ryska styrkor för att ta sig till Transnistrien om man skulle bestämma sig för det. Det är väldigt oroande, sade Philip Breedlove, enligt Reuters.

Den ryske försvarsministern Anatolij Antonov bemötte kritiken om truppuppbyggnaden och hävdade att man följer de internationella regler som gäller, och som begränsar hur stora trupper man får ha vid andra länders gränser, enligt ryska nyhetsbyråer. 

Antonov hävdade att man släppt in observatörer som fått övervaka trupprörelserna. 

– Slutsatsen är att ryska beväpnade styrkor inte är engagerade i militära aktiviteter som utgör ett hot mot grannländers säkerhet, rapporteras Antonov ha sagt. 

På söndagen hävdade också Rysslands EU-ambassadör   Vladimir Chizhov i en intervju med BBC att Ryssland inte har en ”expansionistisk syn”. Han välkomnade att Krim införlivats i Ryssland, men hävdade att detta var ett tillrättaläggande av en ”abnormalitet”.

Han menade också i intervjun att detta inte var planerat i förväg.

Chizhov sade att ukrainska trupper på Krim efter det ryska övertagandet måste bestämma sig för om de ska avgå, gå över till den ryska armén eller lämna Krim i uniform.

Enligt BBC varnade han USA för att sända trupper eller militär hjälp till Ukraina. Det skulle vara ett ”allvarligt misstag”, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.