Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Natoförfrågan väntar Bildt i London

Allt talar för att Nato kommer att fråga Sverige om ett militärt deltagande i Libyen under tisdagens toppmöte i London. Utrikesminister Carl Bildt kommer säkerligen framföra att Sverige står berett, skriver DN:s korrespondent Henrik Brors.

Vad händer rent formellt under tisdagens toppmöte i London?

– I första hand hålls mötet för att visa att det finns en bred enighet för den militära insatsen mot Khadaffiregimen. 35 länders utrikesministrar lär dyka upp, både från västländerna, Afrika och arabvärlden, och de som inte deltar redan får chansen att deklarera att de vill vara med på olika sätt.

– Londonmötet väntas också besluta om att bilda en organisation, som man säger ska samordna de långsiktiga insatserna för att hjälpa det libyska folket.

– Det har ju varit en dragkamp om vem som ska ansvara för den politiska ledningen för den militära insatsen mot den libyska regimen. Det verkar nu klart att den dagliga politiska ledningen ska ligga hos Natoländerna, medan Londonkonferensens organisation inte blandar sig i det.

Kommer utrikesminister Bildt att ge Nato klart besked om de kommer med en förfrågan om ett svenskt deltagande i Libyen?

– Han kommer säkerligen att framföra att Sverige är berett att delta i Libyeninsatsen, men det är ännu oklart om han kommer att ge besked om med vad Sverige ska delta. Om det blir Jas-plan eller något annat.

– Eftersom det i söndags kväll blev slutgiltigt klart att Nato tagit över den militära insatsen kan Sverige räkna med att militäralliansen kommer med en formell förfrågan snart. Det har redan varit en hel del underhandskontakter.  

Hur kommer en sådan förfrågan att behandlas i riksdagen?

– Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att regeringen kommer att söka stöd från åtminstone de större partierna.

Vad kan ett deltagande i Libyen betyda för Sveriges alliansfrihet?

– Ingenting. Sverige deltar ju redan i ett flertal militära insatser under Natos ledning, som i Afghanistan. Så det här blir ingen skillnad på det sättet.

– Det centrala för Sverige är att det finns ett FN-mandat för Libyeninsatsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.