Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Naturen sörjer Kim Jong-Il”

Det heliga berget Paektu ska ha fått ett konstigt sken efter Kim Jong-Ils död.
Det heliga berget Paektu ska ha fått ett konstigt sken efter Kim Jong-Ils död. Foto: KCNA/Scanpix
Konstiga naturfenomen har bevittnats i Nordkorea efter ledaren Kim Jong-Ils död, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Det är inte bara det nordkoreanska folket som sörjer den döde ledaren, utan även själva naturen.

Isen på en berömd sjö bröts, och ljudet var ”så högt att både himmel och jord verkade skaka”. En bergstopp har fått ett mystiskt sken, och en japansk trana ser ut att sörja. Det är några av de naturfenomen som inträffat i Nordkorea efter ledaren Kim Jong-Ils död, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Personkulten kring den förre ledaren är enorm, och det nordkoreanska propagandaministeriet försökte under hans livstid att förvandla honom till en halvgud, med historier om mirakel och enastående dåd. Så även efter hans död.

Bilder på ett sörjande folk har i veckan kablats ut via den statliga nyhetsbyrån, och det senaste tillskottet i den regisserade sorgeperioden är att även naturen har drabbats av Kim Jong-Ils bortgång.

Enligt KCNA svepte en snöstorm oväntat in över landet när diktatorn avled, skriver BBC. Stormen ska ha fått isen på en sjö nära det heliga berget Paektu, Kim Jong-Ils påstådda födelseplats, att brytas. Efter att stormen bedarrat lika plötsligt som den kom ska man ha hittat följande glödande meddelande inristat på bergstoppen:

”Paektu, revolutionens heliga berg. Kim Jong-Il”

Ett skimmer låg sedan kring bergstoppen i flera timmar, skriver KCNA.

Samma dag ska en japansk trana ha landat på en staty av Kim Jong-Ils far, Kim Il Sung, i staden Hamhung. KCNA citerar tjänstemän som menar att tranans hållning visar att den är i sorg.

– Till och med tranan verkar sörja bortgången av Kim Jong-Il, född av Himlen. Den flög ner dit, mitt i den kalla natten, oförmögen att glömma honom, skriver nyhetsbyrån.

Sydkoreansk underrättelsetjänst ifrågasätter dock nu hur Kim Jong-Il dog, skriver BBC. Enligt nordkoreanska myndigheter avled Kim Jong-Il på resande fot, till följd av en hjärtinfarkt. Men satellitbilder visar att det specialtåg som Kim Jong-Il ska ha färdats på vid dödstillfället i själva verket aldrig lämnade huvudstaden Pyongyang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.