Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Naturfenomen orsakar ufospekulationer

 

CLAS SVAHN BLOGGAR OM MÄRKLIGHETER. Vad är det för märkligt föremål som har kraschat på ön Sydgeorgien i sydligaste delen av Atlanten? Eller är det bara ett ovanligt stort isblock som har gett sig av på egen hand?

Under de senaste dagarna har bilden på det 63 meter långa föremålet spridits på nätet. Främst genom en person, Tyler Glockner, som kallar sig ”Secureteam10”. En källa som vid flera andra tillfällen visat sig mer intresserad av att sprida obekräftade spekulationer än fakta.

Secureteam10 har 1,3 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal, något som gör att han drar in en hel del pengar på annonser och är mån om att locka nyfikna och på mysterier hungrande tittare.

Någon kritisk analys är oftast svår att hitta. 

Det som gör bilden kittlande är det kilometerlånga spår som syns efter föremålet. Precis som att ett flygande föremål, i hög fart, skulle ha landat på den isiga ön norr om Antarktis.

Men så är det knappast. 

Google Earths bilder på området visar hur något som ser ut som ett stort ras har inträffat till vänster i bilden. Ett ras som med stor sannolikhet har fått ett större isblock att rutscha iväg längs det snöbelagda fältet och lämna ett långt spår efter sig.

Skuggorna från föremålet visar också en kontur som stämmer väl överens med ett stycke is. 

Går man in i Googles 3D-läge syns också hur hela området lutar i den riktning som isblocket har färdats. Sannolikt ganska ordentligt. Kanske är det inte så konstigt att isblocket rutschat vidare i nästan en hel kilometer.

Till Secureteam10:s försvar kan man säga att den som är ute efter en del spännande klipp, och själv vill göra en bedömning av det man ser, här har en källa till filmer och bilder att grubbla över. Men det gäller att ta det man ser med en stor nypa salt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.