Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Naturskyddsföreningen avråder från populärt ogräsmedel

Foto: ERICH STERING

Det populära ogräsmedlet glyfosat misstänks ha en rad negativa hälsoeffekter. Naturskyddsföreningen avråder hemmaodlare att använda preparatet. ”Man tar en helt onödig risk”, säger agronomen Emelie Hansson.

I februari publicerade tre lankesiska forskare en studie, där medlet lyftes fram som en möjlig orsak till njursjukdomen Chronic Kidney Disease of Unknown etiology (CKDu), som har härjat bland risjordbrukare i Sri Lanka sedan mitten av 1990-talet. Forskarna misstänker att kroppen lättare tar upp tungmetallerna kadmium och arsenik, som skadar njurarna, i områden med hårt vatten och glyfosat.

– Kolleger som har tittat på rapporten säger att de inte kan utesluta att det finns ett sådant samband. De rapporter som har kommit tyder på ganska omfattande skador, säger Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Det finns också en rad forskningsrapporter som tyder på att medlet kan orsaka allt ifrån cellskador till fortplantningsproblem, även om svenska Kemikalieinspektionen bedömer att slutsatserna inte är helt tillförlitliga.

Glyfosat, som bland annat är det verksamma ämnet i den populära produkten Roundup, är det mest använda bekämpningsmedlet i hela världen. Det används både inom det svenska jordbruket och av hemmaodlare. Även Trafikverket sprutar banvallarna med ämnet.

Medlet kan ta sig ned i grundvattnet och höga halter har påträffats i svenska vattendrag. Trelleborgs Allehanda har tidigare rapporterat att man har påträffat halter som överskrider gränsvärdet med 39 gånger i dagvattenbrunnar i Trelleborg.

Emelie Hansson, agronom på Naturskyddsföreningen, tycker att det är onödigt att använda glyfosat i trädgården. Även om det finns restriktioner för hur ämnet får användas – inte i närheten av brunnar och vattendrag – så kan ingen kontrollera att de följs.

– I hemmaträdgårdar finns det egentligen inget giltigt behov av medlet. I stället kan man plocka bort eller täcka ogräset med till exempel tidningspapper, säger hon.

Enligt Naturskyddsföreningen finns det en risk för att ämnet tar sig ned i grundvattnet och påverkar ekosystem som ligger långt därifrån. Även effekterna på människokroppen är omstridda.

– Det finns alltid risker med bekämpningsmedel, inget är ofarligt. Man tar en helt onödig risk genom att använda medlet, men det är svårt definiera vad risken är eftersom forskningen är oklar, säger hon.

Enligt Kemikalieinspektionen är Sverige det land i Europa som har de striktaste reglerna för användning av medlet. I dag är det förbjudet att använda glyfosat på spannmål strax före skörd, även om företag kan ansöka om dispens.

– Man hittar ganska frekvent glyfosat i spannmål från andra länder i Europa, men det gör man inte i Sverige, säger Peter Bergqvist på Kemikalieinspektionen.

Men förbudet hotas av den översyn som Tyskland just nu gör för EU:s räkning. Kemikalieinspektionen befarar att Sverige kan tvingas lätta på sina restriktioner.

– Av försiktighetsskäl vill vi behålla de begränsningar vi har nationellt, men Tysklands utredning får stor betydelse för hur EU-länderna agerar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.