Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Navalnyj avslöjade minister på lyxjakt med sexarbetare - hotas nu att blockeras från nätet

Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj. Other: Pavel Golovkin/AP

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avslöjade att Rysslands vice premiärminister Sergej Prichodko umgås med oligarker och prostituerade på lyxjakter. Nu hotar ryska myndigheter att stänga ner Navalnyjs hemsida och youtubekanal. 

Att en högt uppsatt minister umgås med oligarker och prostituerade på en lyxjakt chockerar knappast den luttrade ryska allmänheten. Navalnyjs avslöjande handlar om något annat – att få makthavarna att framstå som löjliga. 

Och än en gång har han lyckats. Ryska bloggare har nu fullt upp med att göra narr av Oleg Deripaska, som anses ha blivit fullkomligt blåst av en belarusisk sexarbetare vid namn Anastasija Vasukevitj. På sitt Instagramkonto, där hon kallar sig för Nastja Rybka, har hon lagt ut filmer med sig själv, Deripaska och Rysslands vice premiärminister Sergej Prichodko på Deripaskas lyxjakt i augusti 2016. Jakten ”Elden” seglade då omkring i de norska fjordarna, något som Navalnyj hade fått bekräftat av bland annat norsk press innan han lade ut sitt avslöjande på hemsidan i torsdags.

Förutom att Nastja Rybka dokumenterade alltsammans på Instagram har hon även gett ut en bok om sitt liv med oligarken Deripaska. I boken kallas Deripaska ”Ruslan” och Sergej Prochodko ”Pappa” – enligt Rybka det smeknamn han går under i regeringskretsar. 

Rysslands vice premiärminister Sergej Prichodko är okänd i offentligheten. Det är också så han vill ha det – Prichodko är en grå kardinal som har rört sig maktens korridorer sedan 1990-talet. Mellan 1999 och 2004 var han vice chef för den ryska presidenten (det vill säga Jeltsins och Putins) stab, mellan 2004 och 2012 jobbade han som personlig medhjälpare till president Putin. I sin nuvarande position som vice premiärminister har han stort inflytande på rysk utrikespolitik. 

– Egentligen borde man svara Navalnyj som en karl. Men det gör jag inte. Lagen får ha sin gång, säger Sergej Prichodko till RBK i sin hittills enda offentliga kommentar till det skedda.

Putins pressekreterare Dmitrij Peskov säger till rysk press att han inte tänker kommentera fallet.

Varken Deripaska eller Prochodko reagerade när Nastja Rybka delade filmerna från lyxjakten på sin Instagramsida. Det var först när Navalnyj lade ut sitt material som Deripaska drog Nastja Rybka inför rätta – via tingsrätten i Ust-Labinsk, Deripaskas hemstad där han är skriven och betalar skatt. Tingsrätten kontaktade även den ryska övervakningsmyndigheten Roskomnadzor, som nu kräver att Navalnyj ska avlägsna allt material om Deripaska, Prichodko och Nastja Rybka från sin hemsida. Navalnyj gick i dag ut med en ny rapport där han konstaterar att rätten i Ust-Labinsk vägrar överlämna några handlingar till hans advokater. Detta eftersom Navalnyj formellt inte är dragen inför rätta.

Nu kräver Roskomnadzor att Youtube och Instagram ska avlägsna 14 uppdateringar av Nastja Rybka på Instagram och 7 filmklipp på Navalnyjs youtubekanal. Om det inte sker senast ikväll hotar Roskomnadzor med att blockera Youtube och Instagram helt och hållet i Ryssland, enligt den oberoende affärstidningen Vedomosti. Rättegången mot Nastja Rybka inleds den 1 mars.

– Oleg Deripaska anklagar mig inte för smädelse. Han säger bara att informationen inte får visas. Därmed bekräftar han att den är sann, säger Navalnyj på sin youtubekanal på måndagen.

Navalnyj påpekar att Deripaska omges av rykten om att ha betalat ut stora summor till Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort.  Han ska ha fungerat som mellanhand mellan Kreml och Trump genom Manafort – och enligt Navalnyj är det uppenbart att Prichodko är den person som Deripaska tar order ifrån.

– Nu är det dags att låta miljoner se denna film. Se till att ni sänder den till så många ni kan! säger Navalnjy.

Filmen har hittills setts över 3,8 miljoner gånger på youtube.

 

Fakta Stoppas i presidentvalet

Fakta. Stoppas i presidentvalet

Den 18 mars håller Ryssland presidentval. Aleksej Navalnyj, som är den mest kända ryska oppositionsledaren, har lovat att ordna en serie demonstrationer inför valet för att uppmana folk att inte delta. 

 

Navalnyj har inte tillåtits registrera sig som kandidat, på grund av en förskingringsdom som Europadomstolen har ogiltigförklarat.

 

Inför förra ryska presidentvalet 2012 ordandes en mängd demonstrationer mot valfusket. Trots detta förekom dokumenterat fusk i valet. Demonstrationerna fortsatte tills de blev våldsamt skingrade i maj 2012.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.