Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Navalnyj släpps fri

Navalnyj och hans medåtalade Pjotr Ofitserov efter beslutet om frisläppande.
Navalnyj och hans medåtalade Pjotr Ofitserov efter beslutet om frisläppande. Foto: Jevgenij Feldman/AP

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj har överraskande släppts i väntan på ny rättslig prövning. ”Ett unikt fenomen för ryskt rättsväsende”, sade han själv efter beslutet.

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj, som i torsdags dömdes till fem års fängelse,  släpps i väntan på behandling av överklagande och kan ställa upp i val i Moskva, uppger Interfax.

Navalnyj har reserestriktioner i väntan på överklagandet, enligt Reuters, men det tros inte hindra honom från att ställa upp i borgmästarvalet i Moskva i september. Han säger själv att han inte ännu bestämt sig för om han ska ställa upp eller inte.

Åklagarnas överraskande åtgärd kan vara ägnad att blidka oppositionen och avstyra social oro, skriver Reuters. Tusentals oppositionella protesterade på gatorna i Sankt Petersburg och Moskva när domen mot Navalnyj föll. Dussintals greps.

Navalnyj och hans medåklagade, Pjotr Ofitserov, släpptes omgående. Navalnyj kramade om sin fru Julia och sade att dagens beslut av domstolen i Kirov är unikt för ryskt rättsväsende.

– Vad som händer just nu är ett unikt fenomen för det ryska rättsväsendet, sade han enligt Interfax.

– Jag är faktiskt lite generad, för inga andra än jag och de som mörkat för olagliga kasinon har tidigare blivit släppta från häktet på begäran av åklagarna, tillade han.

Såväl fängelsedomen som det faktum att Navalnyj överraskande släpptes på fri fot i väntan på att hans överklagande ska behandlas måste respekteras, uppger en talesperson för president Vladimir Putin i kväll enligt AFP.

”Båda dessa saker gjordes i enlighet med lagen”, uppger talesmannen Dmitrij Peskov i det första uttalandet från Kreml om domen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.