Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nazisternas godsvagn på torg väcker ilska

En godsvagn som använts för transport av judar till nazismens förintelseläger har ställts upp på den norditalienska staden Turins främsta torg. Installationen har skapat en våldsam polemik inför 70-årsminnet av befrielsen av Auschwitz som uppmärksammas nu på tisdag.

- Vagnen skall bort. Den passar på ett järnvägsmuseum och inte här, där den i högsta grad stör torgets viktiga arkitektur, säger Luca Rinaldi, chef för Turins arkitektkontor som också fungerar som skönhetsråd med stor rätt att godkänna eller förkasta.

Installationen har gjorts för att uppmärksamma den stora utställning som tillägnas författaren Primo Levi (1919-1987) som deporterades till Auschwitz. Han överlevde och skrev sedan flera böcker om sina upplevelser i lägret. Den mest kända är ”Är detta är en människa”.

Den röda italienska godsvagnen är autentisk från 1940-talet och har säkert transporterat tusentals judar till förintelselägren som Primo Levi.

- Vagnen är ett smaklöst skämt och liknar mest en cirkusvagn. Den har inte något att göra med torget Piazza Castello, säger Luca Rinaldi intervjuad i italienska La Repubblica.

Efter att polemiken nu exploderat har arkitekt Rinaldi betonat att han kommer från en gedigen antifascistisk familj. Bland hans tidigare arkitektprojekt finns museet över koncentrationslägret La Risiera di San Sabba i italienska Trieste.

Utställningen över Primo Levi som invigdes i torsdags pågår fram till i april. Men stadsarkitekt Rinaldi har in extremis gett tillstånd för att godsvagnen skall få stå på torget i två veckor.

Fabio Levi (inte släkt med författaren) är ansvarig för Primo Levis stiftelse som gjort utställningen:

- Jag vill inte skapa mer polemik. Vi hade förstås tagit för givet att vagnen skulle stå kvar på torget under hela utställningstiden, säger han.

- Det behöver inte ens sägas: det symboliska och moraliska värde som denna godsvagn har på detta torg och som påminner om nazismens deportationer och Primo Levis resa är värd tusen gånger mer än vilken byråkratisk värdering som helst, säger Italiens kulturminister Dario Franceschini till nyhetsbyrån ANSA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.