Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nazistmöte mitt under Eurovision

På lördagen manifesterar Danmarks Nationale Front i centrala Köpenhamn. Det är första gången en nazistisk grupp fått demonstrationstillstånd i den danska huvudstaden sedan andra världskriget.

Det sker samtidigt som tusentals fans från hela Europa laddar upp för Eurovisionfinalen.

Nätverket Racismefri By har kallat till en motdemonstration, där även svenska aktivister väntas delta.

– Danmarks Nationale Front är en liten grupp, men en av de mest extrema i Danmark. De har tätt samarbete med Svenskarna Parti, säger Chris Holmsted Larsen, som forskar i politisk extremism vid Roskilde universitet.

DNF har sökt tillstånd för en demonstration på Christiansborgs Slotsplads kl 15 med 300 deltagare. Arrangörerna för antirasistdemonstrationen som avslutas en timma tidigare har sökt tillstånd för 500. Köpenhamnspolisen räknar med att kunna hålla isär dem, utan att bråk uppstår.

– Vår värdering är att båda demonstrationerna kan genomföras. Men vi har ju också många ESC-besökare, och ett utomhus homobröllop och vi vill förhindra hatbrott, säger polisinspektör Henrik Møller Jakobsen.

– Därför kommer det att vara fler poliser på gatorna än vanligt.

Grupper ur den nazistiska miljön har varit med i antimuslimska och rasistiska demonstrationer i Köpenhamn förut, men detta är första gången som en nazistisk grupp fått eget demonstrationstillstånd.

När Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) tidigare sökt demonstrationstillstånd på Rådhuspladsen, har polisen sagt nej av oro för att det ska bli våldsamma bråk.

Köpenhamn har länge haft en politiskt röd majoritet, och historien av aktivt motstånd mot nazism och fascism sträcker sig tillbaka till den tyska ockupationen, påpekar historieforskaren Chris Holmsted Larsen

– En nazistisk demonstration är som ett rött skynke i Köpenhamn, säger han.

– Jag undrar om polisen insåg att Eurovision pågår samtidigt, det påverkar ju vilken bild de internationella besökarna får av Köpenhamn och Danmark.

DNF har fått tillstånd för en demonstration under parollen ”Nej till moskéer i Danmark”. Med det temat försöker de locka till sig andra grupper, tror Chris Holmsted Larsen.

I Danmark är det relativt nybildade DNF mest kända för sina kontakter med nazistiska grupper i Ryssland och Östeuropa.

Den antirasistiska demonstrationen avslutas kl 14 på Axeltorv mitt emot Tivoli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.