Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nederländare misstänkt för mord på IS-terrorister

En 47-årig före detta soldat i Nederländernas försvarsmakt misstänks för mord på medlemmar i terrorsekten Islamiska staten (IS).

Mannen greps i Arnhem i Nederländerna i onsdags misstänkt för att ha dödat IS-terrorister när han förra året deltog i strider tillsammans med kurdiska styrkor i norra Syrien. I intervjuer med nederländska tidningar berättar mannen att han var prickskytt i den kurdiska väpnade gruppen Folkets försvarsenheter (YPG).

– Jag hade försetts med ett ryskt skarpskyttegevär, en Dragunov, och sköt IS-krigare från ett vattentorn, säger han till den nederländska tidningen Leeuwarder Courant.

Han hävdar att den effektiva räckvidden för geväret uppgick till 1.300 meter när han använde det.

– När man ser vad de gjort… genom att döda en IS-krigare så räddar jag förmodligen dussintals liv, säger han till tidningen.

Mannen ställdes inför en häktningsdomare på fredagen. Där beslutade domstolen att mannen skulle försättas på fri fot, men att hans pass skulle beslagtas och att han en gång i veckan ska inställa sig hos polisen.

”Det finns en viktig skillnad mellan nederländska medborgare som reser till Syrien för att på egen slåss mot IS och holländska soldater som utbildar irakiska och kurdiska styrkor, inklusive Peshmerga”, säger den nederländska åklagarmyndigheten i ett skriftligt uttalande.

När det gäller de nederländska truppernas insats i regionen så sker den på begäran av den irakiska regeringen. Den begäran utgör en laglig grund för att skicka nederländska trupper till Irak, konstaterar åklagarmyndigheten. Det gäller även användandet av stridsflygplan av typen F-16 i Irak.

Nederländska medborgare har inte rätt att i andra fall än nödvärn använda våld, och då framför allt inte dödligt våld, säger åklagaren. Att döda IS-krigare kan därför leda till att man åtalas för mord.

Åklagaren har ännu inte beslutat om mannen ska åtalas, utan vill avvakta polisens förundersökning.

Rättsprocessen mot 47-åringen väckte reaktioner på sociala medier. ”Hjältar bestraffas, barbarer belönas”, ”Den här världen är uppochned”, ”Den här killen förtjänar medalj” hette det i några av kommentarerna på nederländska Facebooksidor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.