Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Utredning: Piloterna bakom ryska flygkraschen

Other: Alexander Zemlianichenko/AP

Flygkraschen utanför Moskva på söndagen, då 71 människor miste livet, kan ha orsakats av den mänskliga faktorn. Utredarna menar att piloterna inte hade satt igång den utrustning som värmde upp flygplanets mätinstrument, rapporterar AP.

Bara minuter efter att Saratov Airlines An-148 lyfte från Deomodedovo-flygplatsen i Moskva på söndagen inträffade olyckan som dödade samtliga ombord. Totalt 71 personer fick sätta livet till vid tillfället, och av dessa var tre barn.

Nu visar det sig att olyckan kan ha orsakats av den mänskliga faktorn. Enligt den analys som utredarna presenterade på tisdagen stod det klart att de båda piloterna av någon anledning inte hade satt igång den värmeutrustning som skulle säkerställa att mätutrustning på flygplanet skulle fungera som det var tänkt, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Genom att studera informationen hos planets svarta låda har utredarna kunnat konstatera att flygplanets två instrument för att mäta lufthastigheten hade visat olika värden. Anledningen till felet uppges vara att värmesystemet inte hade satts igång redan på flygplatsen, innan planet lyfte. 

Kort efter att flygplanet hade lyft från Domodeovo-flygplatsen hade piloterna kopplat in autopiloten – men när ett alarm satte igång för att varna att flygplanets mätutrustning visade två olika flyghastigheter valde piloterna att åter flyga planet manuellt. Vid det tillfället ska en av hastighetsmätarna ha visat att flygplanet stod helt still. 

Piloterna ska sedan ha utfört ett antal manövrer vilket till slut ledde till att flygplanet började dyka med en vinkel nedåt på 30-35 grader. Kort därefter slog flygplanet ner på ett snöbeklätt fält, varpå samtliga ombord dog.

– Felaktiga data på piloternas hastighetsmätare kan ha varit en faktor som ledde till den speciella flygsituationen, sade en av utredarna på tisdagen, enligt AP. 

De felaktiga hastighetsuppgifterna kan ha fått piloterna att medvetet dyka med planet, menar utredarna. Anledningen kan ha varit att piloterna var rädda för att flygplanet flög så långsamt att det riskerade att överstegra och därmed tappa flygförmågan – vilket de i så fall skulle kunnat motverka genom att avsiktligt börja dyka med planet. Men flygplanet kan då ha befunnit sig på alltför låg höjd för att kunna korrigera piloternas misstag, rapporterar AP.

Läs mer: Ryssland drabbat av många dödliga flygolyckor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.