Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 20:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nej-till-brittisk-vapeninsats/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nej till brittisk vapeninsats

Storbritannien kommer inte att använda militära insatser mot Syrien. Det stoppades av de brittiska politikerna i natt med endast 13 rösters övervikt.

David Camerons förslag om att Storbritannien skulle vidta militära åtgärder fick nej då frågan sattes under omröstning i det brittiska underhuset vid 23.30-tiden svensk tid på torsdagen. Därmed förlorade den brittiska regeringen en omröstning som den varit säker på att vinna.

Detta trots att förslaget vattnats ur och lindats in under de senaste dagarna i väntan på att det extrainkallade parlamentet skulle vara på plats. När regeringens förslag lades på bordet för kvällens omröstning löd det: "Ett starkt humanitär svar krävs som kan komma att inbegripa militära insatser".

På en direkt fråga från oppositionsledaren Ed Miliband om regeringen tänker följa omröstningens resultat, som inte var bindande, svarade premiärministern:

– Jag kan lova det. Det brittiska underhuset reflekterar det brittiska folkets önskan att inte vidta någon militär insats mot Syrien. Jag förstår det och regeringen kommer att agera så, sa premiärminister Cameron minuten efter att det stod klart att hans förslag stoppats.

David Cameron lovade att följa parlamentets beslut som av nyhetsbyrån AP beskrevs som "ett bedövande nederlag" för regeringen.

272 ledamöter röstade för regeringens förslag och 285 mot vilket innebär att ett sextiotal av koalitionsregeringens egna röstade emot förslaget.

– Vi har slutligen lärt oss läxan från Irak, sa Angus Robertson från det Scottish National Party till Sky News efter omröstningen var avslutad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.