Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nelson Mandela är död

Nelson Mandela på sin 94-årsdag i juli 2012.
Nelson Mandela på sin 94-årsdag i juli 2012. Foto: Schalk van Zuydam/AP

Sydafrikas förre president Nelson Mandela är död. Det meddelade landets nuvarande president Jacob Zuma på torsdagskvällen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nelson Mandela blev 95 år.

Han somnade lugnt in i sitt hem på torsdagen, sade president Zuma i ett nationellt sänt tv-tal.

”Medborgare i Sydafrika, vår älskade Nelson Rolihlahla Mandela, presidenten som grundade vår demokratiska nation, har gått bort. Han somnade lugnt in i sitt hem. Må Mandelas själ vila i frid, och Gud bevare Afrika”, sade Zuma i sitt tal.

”Vårt folk har förlorat en far. Även om vi visste att den här dagen skulle komma, kan inget förminska vår känsla av djup och långvarig förlust. Hans outröttliga kamp för frihet gav honom respekt i världen. Hans ödmjukhet, passion och mänsklighet gav honom världens kärlek”, fortsatte presidenten.

Zuma sade också att Nelson Mandela ska få en full statsbegravning och beordrade flaggorna ner på halv stång.

Mandela har de senaste fem månaderna varit svårt sjuk i en lunginfektion. Han har fått intensivvård dygnet runt sedan september, då han skrevs ut från en nästan tre månader lång sjukhusvistelse.

Släkt och vänner samlades under torsdagen i Mandelas hem i Johannesburgförorten Houghton. Orsaken till den stora strömmen av besökare under dagen angavs inte, men tidigare i veckan sade Mandelas dotter Makaziwe att hennes 95-årige far kämpade ”på sin dödsbädd”, men att han fortfarande var ”väldigt stark” och ”väldigt modig”.

Nelson Mandelas sista offentliga framträdande skedde i samband med fotbolls-VM i Sydafrika sommaren 2010. Den åldrade tidigare presidenten var på ett strålande humör när han, vinkande till tiotusentals anhängare, följde finalen mellan Spanien och Nederländerna den 11 juli i arenan Johannesburg´s Soccer City.

Om sitt eftermäle har han sagt:

”Jag önskar bli ihågkommen, inte som någon unik eller speciell person, utan som en i ett stort lag i detta land som har kämpat under så många år, under decennier, även århundraden. Den största äran av att leva ligger inte i att aldrig falla, utan i att resa sig när man har fallit.”

Sydafrikas ärkebiskop och fredspristagaren Desmond Tutu beskriver Mandela som en enande kraft.

– Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset, sade Tutu, enligt AFP.

– Vi är lättade att hans lidande är över, men vår lättnad dränks i sorg, fortsätter Tutu.

Han kommenterar också de olyckskorpar som nu varnar för att svåra tider väntar Sydafrika.

– Att antyda att Sydafrika kan komma att stå i lågor – som vissa har förutspått – är att misskreditera sydafrikanernas och Madibas arv (...) Solen kommer att stiga upp i morgon, och dagen efter det, liksom dagen därpå. (...) Det är kanske inte lika ljust som i går, men livet fortsätter.

Madiba är Mandelas klannamn och det används ofta kärleksfullt av sydafrikanerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.