Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nervöst i Merkels egna led inför delstatsvalen

Angela Merkel efter EU-toppmötet i Bryssel på fredagen.
Angela Merkel efter EU-toppmötet i Bryssel på fredagen. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Würzburg. Angela Merkels europeiska lösning låter vänta på sig och i förbundskanslerns egna led sprider sig nervositeten inför de viktiga delstatsvalen om tre veckor. De kristdemokratiska toppkandidaterna kräver att Tyskland agerar på egen hand i flyktingkrisen.

Förra veckans EU-toppmöte i Bryssel blev en missräkning för den tyska förbundskanslern Angela Merkel eftersom förhandlingarna med Turkiet ställdes in på grund av attentatet i Ankara.

Merkel lyckades dock driva igenom att ett särskilt Turkiet-toppmöte ska äga rum den 6 mars.

Datumet är viktigt för den tyska regeringschefen.

En vecka senare är det val i tre delstater och Merkels kristdemokratiska CDU brottas med sviktande opinionssiffror och kanslerns flyktingpolitik antas vara anledningen.

Det enda som räknas nu är antalet flyktingar.

Merkel vann tid när hon på CDU-kongressen i december lovade att verka för en märkbar minskning av antalet asylsökande som kommer till Tyskland.

Merkel har satsat på en gemensam europeisk lösning där Turkiet har en nyckelroll. Turkiet ska förmås att stoppa flyktingsmugglingen över Egeiska havet till de grekiska öarna.

Hittills har försöken varit fruktlösa.

Smugglingen är en miljardindustri som är svår att stoppa och den turkiska regeringen har fullt upp med oroligheterna vid gränsen till Syrien och sin kamp mot kurderna.

I de tre delstaterna med sammanlagt 16 miljoner invånare – Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt – har CDU:s toppkandidater blivit nervösa.

Hägrande valsegrar ser ut att gå om intet på grund av flyktingpolitiken. Missnöjda väljare flyr till Alternativ för Tyskland (AfD).

Två av toppkandidaterna, Guido Wolf och Julia Klöckner, har i helgen presenterat ett förslag där de tycker att Tyskland ska göra som Österrike och införa dagliga kontingenter och inrätta flyktingläger vid gränserna för personer som sannolikt inte kommer att få någon asyl.

Den tredje kandidaten, Reiner Haseloff i Sachsen-Anhalt, står också bakom förslagen.

De tre kritiserar inte öppet Angela Merkels politik, utspelet riskerar dock att underminera kanslerns ställning på hemmaplan.

Angela Merkel har ännu inte kommenterat förslaget. I kväll framträder hon på två valmöten i Rheinland-Pfalz tillsammans med just Julia Klöckner, som också är vice-ordförande i partiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.