Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nervost-kreml-griper-fler-oppositionella-infor-lordagens-protestaktion/

Världen

Nervöst Kreml griper fler oppositionella inför lördagens protestaktion

Foto: Dmitry Serebryakov/AP

Nervositeten i Kreml ökar inför lördagens planerade protestaktion i den ryska huvudstaden. Moskvas åklagarmyndighet har arresterat fler demokratiaktivister och hotar oppositionen med hårda straff för de som organiserar demonstrationer som saknar tillstånd.

Förra lördagen, den 27 juli, greps nära 1.400 demonstranter – som protesterade mot att oberoende kandidater hindras från att ställa upp i det kommande valet till stadsfullmäktige – under våldsamma former av polisen.

En av dem var 31-åriga Ljubov Sobol, jurist vid Stiftelsen mot korruption och själv en av de 16 som inte får kandidera till valet den 8 september. Tillsammans med flertalet av de arresterade släpptes hon snart, men fem av de gripna – däribland oppositionens galjonsfigur Aleksej Navalnyj – sitter ännu i häkte och hotas av åtal.

Den federala polisens undersökningskommitté meddelade på fredagen att ytterligare fem personer kommer att åtalas som misstänkta för inblandning i påstått våld mot polisen förra helgen. Straffet för att organisera masskravaller i Ryssland är upp till 15 års fängelse. 

Aleksej Navalnyj Foto: Kommersant Photo Agency

Navalnyj greps några dagar före förra lördagens demonstration, och i söndags togs han plötsligt till sjukhus och fick oförklarliga hudutslag och svullnader på huvudet.

Hans egen läkare uttalade misstankar om att han kunde ha blivit förgiftad i häktet, men på det statliga sjukhuset förklarade man att man inte hittat några främmande kemiska substanser på Navalnyj och han togs åter till sin cell. 

På fredagen inlämnade Navalnyjs advokat ändå en formell anmälan om att han blivit förgiftad.

Det är Ljubov Sobol, som är en av lördagsaktionens organisatörer, som har fått åklagarens skarpt formulerade varning: ”Varje försök att den 3 augusti genomföra omfattande icke-godkända offentliga aktioner i Moskva är ett direkt lagbrott. De brottsbekämpande organen kommer tvingas att vidta alla nödvändiga åtgärder för att undertrycka provokationer, massoroligheter och alla handlingar som stör den allmänna säkerheten”, heter det i åklagarens deklaration.

Ljubov Sobol hungerstrejkar i protest sedan 19 dygn och hon har förklarat att det kommer att hållas fredliga demonstrationer varje vecka ända tills myndigheterna tillåter ett fritt och rättvist val i Moskva.

Det formella skälet att utestänga oberoende kandidater – alltså sådana som inte tillhör president Vladimir Putins stödparti Förenade Ryssland – är att de har samlat in för få underskrifter. 

Men det, menar Sobol och de andra oppositionskandidaterna, är bara en förevändning. Den verkliga orsaken är att Förenade Rysslands popularitet, liksom i viss mån Putins, är på nedåtgående, till stor del på grund av de senaste årens försämrade levnadsstandard. 

De statsstyrda medierna ger inte oväntat bilden av ett utbrett stöd för Kremls hårda tag mot den politiska oppositionen. Nyhetsbyrån Tass publicerade på fredagen en mätning från opinionsinstitutet VCIOM enligt vilken 70 procent av de tillfrågade ryssarna tycker att det är rätt att myndigheterna kväser osanktionerade gatuprotester. 

Enstaka oliktänkande vågar ifrågasätta detta, däribland personer från kultursektorn. En är musikern Andrej Makarevitj, som har släppt en sång om polisvåldet mot obeväpnade demonstranter.

Vladimir Pozner Foto: Oksana Yushko

En annan är tv-journalisten Vladimir Pozner, som menar att polisbrutaliteten inte är en tillfällighet: 

”Jag är säker på att de har instruerats att skrämma folk så att de aldrig mer ska gå till en demonstration som saknar tillstånd. Varför vill Rysslands regering skrämmas? Därför att de är rädda. De förstår inte vad de ska göra med den nya generationen, som inte tillverkades av det sovjetiska löpande bandet och som i allt högre grad är inriktad på att protestera och ha sin egen mening.”