Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-autistisk-palestiniers-dod-en-tragedi/

Världen

Netanyahu: Autistisk palestiniers död ”en tragedi”

sraels premiärminister Benjamin Netanyahu.
sraels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Menahem Kahana/AP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har för första gången uttalat sig om den autistiske palestiniern Iyad Halak som sköts till döds av israelisk polis.

Premiärministern säger att det som inträffade är ”en tragedi” och att händelsen ska utredas.

TT Text

– Det som hände Iyad Halak är en tragedi. Det här är en man med särskilda behov, autism, som felaktigt misstänktes för att vara terrorist på en väldigt känslig plats, säger Netanyahu.

Tidigt på morgonen den 30 maj sköts den 32-årige palestiniern Iyad Halak till döds av israelisk polis i Jerusalems gamla stadskärna, sedan de misstagit honom för att vara beväpnad.

Fallet har fått stor uppmärksamhet både i regionen och internationellt, och har jämförts med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande i Minneapolis några dagar tidigare.

Premiärministern kommenterade händelsen för första gången på söndagen i samband med ett regeringssammanträde.

– Vi lämnar våra kondoleanser till familjen, jag tror att detta delas av hela den israeliska allmänheten, och även av hela den israeliska regeringen, säger Netanyahu.

Premiärministern tillägger att händelsen ska utredas.

– Jag förväntar mig att ni genomför en fullständig utredning i ärendet.

Halaks vårdnadsgivare berättade för israeliska medier efter händelsen att hon under flera minuters tid försökte förklara för poliserna att Iyad Halak led av en intellektuell funktionsnedsättning, men att de till slut sköt honom till döds när han låg sårad och skräckslagen på golvet i ett soprum.

Ämnen i artikeln

Israel
Palestina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt