Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-begar-immunitet-mot-atal/

Världen

Netanyahu begär immunitet mot åtal

Benjamin Netanyahu. Foto: Gil Cohen-Magen/AFP

Benjamin Netanyahu begärde på onsdagen parlamentarisk immunitet från åtal. Israels parlament, Knesset, ska ta ställning till hans begäran. 

I dagens Knesset saknar premiärministern majoritet för immunitet, men det är hans förhoppning att nästa Knesset, som väljs den 2 mars, ska ge honom de 61 mandat som behövs för att klara sig undan det åtal som väcktes mot honom för en månad sedan i tre mut- och bedrägerimål. 

Under sitt framträdande i ärendet på onsdagkvällen anklagade Netanyahu åklagarämbetet och polisen för att ”på uppdrag av vänstern och pressen” ha fabricerat bevismaterial mot honom. 

Han anklagade också oppostionsledaren, general Benny Gantz, för korruption och stöld av tio miljoner kronor. Gantz meddelade omgående att han överväger att stämma Netanyahu för ärekränkning.

Som det ser ut i dag måste Netanyahus Likud och dess ultrareligiösa och extremnationalistiska satellitpartier vinna valet i mars med bred marginal för att rädda honom från rättegång. Det är inte heller helt säkert att alla de folkvalda inom nationalistalliansen kommer att rösta för immunitet.   

Läs mer: Nathan Shachar: Följetongen kring Netanyahus öde fortsätter trots valvinsten som partiledare