Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-far-uppdrag-att-bilda-regering-i-israel/

Världen

Netanyahu får uppdrag att bilda regering i Israel

Bild 1 av 2 Israels president Reuven Rivlin och Benjamin Netanyahu.
Foto: Menahem Kahana/AFP
Bild 2 av 2 Benjamin Nethanyahu.
Foto: Menahmen Kahana/AFP

Jerusalem. President Reuven Rivlin gav på onsdagen den tillförordnade premiärministern Benjamin Netanyahu i uppdrag att bilda regering. Detta sedan de bägge största partierna, Netanyahus Likud och den liberala alliansen Blåvitt, misslyckats med att upprätta en samlingsregering.

Blåvitt, som fick 33 mandat i förra tisdagens val, och Likud som fick 31 mandat, har den senaste veckan förhandlat, i presidentens regi. Parterna enades om att regera samman, och att dela regeringsmakten mellan sig på så vis att Netanyahu och Blåvitts ordförande general Benny Gantz leder regeringen två år vardera under mandatperioden. 

Men det hela stupade på Blåvitts vägran att acceptera Netanyahu som premiärminister efter att åtal väckts mot honom – vilket väntas ske i höst. Netanyahu, krävde Blåvitt, måste lova på förhand att träda tillbaka så snart åtal väckts.

Likud och Netanyahu förkastade detta villkor. Premiärministerposten är det enda regeringsämbete Netanyahu kan bekläda. Israelisk lag tvingar åtalade ministrar, men inte regeringschefen, att avgå. Netanyahu fruktar på goda grunder, att så snart han mist sin post så kommer en revolt mot honom att bryta ut i det egna partiet, där man tröttnat på att allt i partiet och politiken underordnas Nertanyahus rättsliga bekymmer.

Netanyahus utsikter att upprätta en koalition bedöms som minimala, och det är inte säkert att han kommer att göra bruk av de 28 dagar som tilldelats honom för uppgiften. Misslyckas sedan också Benny Gantz med att bilda regering, vilket är troligt, så ligger vägen öppen mot ett tredje val på mindre än ett år.

Under ceremonin i presidentens residens sparade Rivlin inte på diskret kritik mot Netanyahu. Framför allt vände sig Rivlin mot premiärministerns åsikt att Israels arabiska partier inte är legitima koalitionspartners.

– Vi kan aldrig skapa ett stabilt och rättvist system om vissa samhällsgrupper utestängs från politisk medverkan, sade Rivlin.

Texten uppdateras.