Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-hotar-annektera-jordandalen/

Världen

Netanyahu hotar annektera Jordandalen

Foto: Oded Balilty/AP

JERUSALEM. Israel kommer att annektera Jordandalen och norra Döda Havsstranden strax efter valet om en vecka. Detta kommer att ske i samråd med USA, lovade premiärminister Benjamin Netanyahu på tisdagskvällen.

Netanyahu, vars parti Likud tävlar med tre extremistpartier om nationalistväljarna, sade under ett valmöte i Tel Aviv att Donald Trumps fredsplan ger Israel ett unikt tillfälle att utsträcka sin suveränitet. Jordandalen, eller rättare sagt den israeliska sidan av dalen, bebos framför allt av israeliska bosättare och beduiner och är en del av Västbanken.

Netanyahu gav intrycket att han redan konsulterat med Vita huset i frågan och fått klartecken. Talesmän i Ramallah säger till DN att ”ingen i världen utom Trump kommer att erkänna en annektering”. Ayman Odeh, ledare för de israeliska arabernas parti, sade:

– Det är modellen på väg mot apartheid: att göra Israels araber till andra klassens medborgare, och att rycka loss de delar av Västbanken som skulle blivit den palestinska staten.

Det israeliska arbetarpartiet kallade Netanyahus utspel för ”cyniskt röstfiske” och vänsterpartiet Meretz ledare Nitzan Horowitz tolkade löftet som ”en panikåtgärd av Netanyahu för att slippa undan korruptionsåtal och fängelse”.