Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Netanyahu kräver att Irans atomprogram stoppas

Netanyahu visar en grafik medan han talar om sin oro över Irans atomprogram.
Netanyahu visar en grafik medan han talar om sin oro över Irans atomprogram. Foto: Richard Drew / AP
Det enda sättet att hindra Iran från att skaffa kärnvapen är att dra "en tydlig röd gräns" och stoppa landets atomprogram, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sitt tal inför FN:s generalförsamling på torsdagen.

"I denna sena timme finns det bara ett fredligt sätt att förhindra att Iran skaffar sig atomvapen och det är genom att dra en tydlig röd gräns för att markera mot Irans atomprogram", sade Netanyahu enligt Reuters.

För att illustrera sitt budskap använde den israeliska ledaren en spritpenna för att rita just en röd linje på en medhavd skylt, föreställande en bomb med en tänd stubin.

Även palestiniernas president Mahmud Abbas talade inför FN på torsdagen. Han meddelade att han ska göra ett nytt försök att försöka uppgradera palestiniernas status i FN, från en så kallad observatörsstatus till en icke-medlemstat, likt den som Vatikanen har. 

Abbas varnade även för att expansionen av Israels bosättningar innebär att tiden rinner ut för en tvåstatslösning. 

– Det finns fortfarande en chans – kanske den sista – att rädda tvåstatslösningen och rädda freden, sade Abbas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.