Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 22:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-och-usa-samtal-med-fler-arablander/

Världen

Netanyahu och USA: Samtal med fler arabländer

Benjamin Netanyahu och Jared Kushner.
Benjamin Netanyahu och Jared Kushner. Foto: Debbie Hill/AFP

Nyligen slöt Israel ett historiskt avtal om normaliserade relationer med Förenade Arabemiraten. Men enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu pågår hemliga samtal med flera arabstater om att upprätta förbindelser – och USA:s regering tror att det blir fler avtal.

TT-AFP Text

– Det är många fler icke offentliggjorda möten med arabiska och muslimska ledare för att normalisera relationerna med staten Israel, säger Netanyahu dagen före att det israeliska flygbolaget El Al ska genomföra sin första flygning till Förenade Arabemiraten.

– Dagens genombrott kommer att bli morgondagens norm, fortsätter Netanyahu.

Spekulationer har luftats om att Bahrain, Oman och Sudan kan stå på tur.

Emiraten skrotade på lördagen en lag från 1972 som innebar en bojkott av varor och produkter från Israel.

”Det kommer att vara tillåtet att ta in, utbyta och inneha israeliska varor och produkter av alla slag i Förenade arabemiraten och att handla med dem”, står det i ett nationellt dekret utfärdat av landets president Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan.

Förenade Arabemiraten blir i och med avtalet den första Gulfstaten, och det tredje arablandet, att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel.

Enligt den USA-förhandlade överenskommelsen, som nåddes tidigare i augusti, förbinder sig Israel att stoppa den planerade annekteringen av palestinsk mark på ockuperade Västbanken. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har dock sagt att planerna fortfarande ligger på bordet.

Palestinska ledare har beskrivit avtalet som ett svek från Förenade arabemiratens sida.

Robert O'Brien, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, och Trumps rådgivare och tillika svärson Jared Kushner träffade Netanyahu i Jerusalem på söndagen.

– Vi tror att andra arabiska och muslimska länder snart kommer att följa Förenade Arabemiratens exempel och normalisera relationerna med Israel, säger O'Brien.

Han gick inte in på vilka länder det kan tänkas handla om.

Ofir Akunis, Israels minister för regionalt samarbete, säger till den israeliska radiostationen Kan att Israel och Förenade Arabemiraten slutligen hoppas underteckna sitt avtal vid en ceremoni i Washington DC i mitten av september.

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt