Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Netanyahu spred falska fakta om Trump

Donald Trump och Benjamin Netanyahu skakar hand under amerikanska presidentens besök i Jerusalem i maj förra året.
Donald Trump och Benjamin Netanyahu skakar hand under amerikanska presidentens besök i Jerusalem i maj förra året. Other: Sebastian Scheiner/AP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har spridit ”fake news” om USA och Vita huset, säger källor i president Donald Trumps närhet. Netanyahu tvingades motvilligt be om ursäkt på tisdagen.

Det pinsamma uppträdet kommer efter att president Donald Trump i ett år låtit sin välvilja skina över Netanyahu. Men på måndagen, då Israels radio meddelade att ”Netanyahu och Trump diskuterat en annektering av bosättningarna på Västbanken” tog det eld i Washington.

– Detta är lögn. Inga samtal om detta har någonsin förekommit, sade en Vita hus-talesman.

Israeliska medier spårade nyheten till premiärministerns kansli, alltså till honom själv. Han hade kläckt ur sig osanningen i ren desperation, för att tysta de extrema nationalistpartier som dagligen kräver radikala åtgärder på Västbanken. Extremistpartierna anser att detta är rätt tidpunkt att införliva stora delar av de ockuperade områdena, eftersom Trump är vänligt inställd och Europa försvagat.

Netanyahu, som förstår att en annektering skulle stå Israel dyrt diplomatiskt, har i det längsta värjt sig mot kraven. Men extremisterna, som kan fälla regeringen och tvinga fram nyval, lämnar honom ingen ro. Så uppstod idén att parera bosättarnas krav med en nödlögn.

Bosättarna har goda skäl att försöka tvinga Netanyahu att agera. Den amerikanska fredsplanen, som snart kommer att presenteras, lär vika 90 procent av Västbanken för palestinierna. Detta är inte nog i palestiniernas ögon, men för bosättarna vore det en katastrof, ett slut på drömmen om att ta över allt utom de självstyrande så kallade A- och B-områdena (39 procent av Västbanken).

I Jerusalem har entusiasmen över Trump svalnat något sedan den första heta  passionen. USA har konsekvent ignorerat Israels intressen ifråga om den framtida ordningen i Syrien och Libanon. Det gäller både eventuella Iran-stödda styrkor intill Israels nordöstra gräns och framflyttade iranska positioner i Syrien och Libanon. USA kritiserar inte Israels – drygt hundra – bombräder mot iranska mål, men alla förhoppningar har kommit på skam om att USA skulle ställa ultimatum till Ryssland och Iran att finna sig i de ”röda linjer” Netanyahu presenterat: Inga iranska vapenfabriker i Libanon, inga iranska militärbaser i Syrien och inga shia-miliser på den syriska sidan av Golan-höjderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.