Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Netanyahu: Trumps beslut kan leda till fred

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Other: Emmanuel Dunand/TT

Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärministerbesöket i EU på över 20 år.

Men EU är fortsatt försiktigt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att EU-länderna står fast vid sin hållning.

– Medlemsländerna gav stöd till det som (utrikeschefen) Federica Mogherini inledde med och redovisade vår hållning och Mellanösternpolitik, som innebär att vi strävar efter en tvåstatslösning, säger Wallström efter dagens långa EU-frukost med Netanyahu i Bryssel.

– Vårt mål är ju att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Enligt Wallström var det inget land på mötet som gav sin sympati för beskedet från USA:s president Donald Trump om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

– Nej, det var det inte. Det var stor enighet. Vår gemensamma hållning återbekräftades, säger utrikesministern som ändå konstaterar att Trumps uttalande gjort Israel säkrare på sin sak.

– Jag tror att Israel känner sig stärkt av det här uttalandet.

Det märks också på orden från Netanyahu själv. Trumps besked ska ses som en möjlighet, tycker han.

– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten. Och att Jerusalem är Israels huvudstad är tydligt. Ingen kan förneka det. Det här gör freden möjlig, Jag tycker att vi borde ge freden en chans, sade Netanyahu på en kort pressträff i morse med EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till utrikesministermötet.

Premiärministern – den första israeliska i EU på 22 år – hoppas fortfarande på ökat gehör för Trumps idéer.

– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta till sina ambassader till Jerusalem, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och engagera sig ordentligt med oss för säkerhet, välstånd och fred, sade Netanyahu.

Få lär dock vara redo att dra igång några flyttlass, tror dock Margot Wallström.

– Jag har svårt att se några länder som skulle göra det. Jag tror inte att några EU-länder gör det. Vi håller fast vid vår position med Jerusalem som huvudstad för två stater, säger utrikesministern i Bryssel.

Både hon och EU:s utrikeschef passar samtidigt på att fördöma alla former av våldsamheter kopplade till USA:s beslut.

– Låt mig fördöma på starkast möjliga sätt alla attacker mot judar överallt i världen, inklusive i Europa, och mot Israel och israeliska medborgare. Ökade spänningar och våld skulle bara vara en gåva till extremisterna, säger Federica Mogherini i Bryssel.

Läs mer: Världen fruktar följderna av Trumps beslut

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.