Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-uppmanar-israeler-bojkotta-kritisk-tv-kanal/

Världen

Netanyahu uppmanar israeler bojkotta kritisk tv-kanal

Benjamin Netanyahu. Foto: Amir Cohen/AP

JERUSALEM. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar allmänheten att bojkotta tv-kanalen ”12”. Hans beskrivning av dess verksamhet som ”terrordåd”, skakar den israeliska medievärlden. Premiärministern har antytt att kanalens ägare kan komma att straffas ekonomiskt.

Den nya och mycket omtalade tv-serien ”Our Boys” (Våra pojkar), en israelisk produktion bekostad av HBO, är antisemitisk, hävdar Netanyahu. Serien behandlar Hamas-rörelsens mord på tre israeliska tonåringar sommaren 2014, och judiska extremisters mord på en palestinsk tonåring strax efteråt.

I själva verket är det dock knappast serien som väckt Netanyahus misshag, utan annan rapportering i Kanal 12, i synnerhet reportern Guy Pelegs många scoop från de pågående polisutredningarna mot Netanyahu. Häromdagen berättade Peleg att ett vittne smulat sönder Netanyahus version av muthärvan kring det privatiserade televerket Bezeq.

I sitt senaste Twitter-inlägg i frågan koncentrerade sig Netanyahu på denna aspekt av kanalens verksamhet, inte på tv-dramat:

– Guy Peleg är bara en marionett. Han är i händerna på en hemlig kvartett.

Dessa fyra skadegörare, sade Netanyahu, är två chefer på Kanal 12, men framför allt ”miljardärerna Dorit Wertheim och Yizhak Tshuva”.

Wertheim och Tshuva är Kanal 12:s viktigaste ägare, personer med vidsträckta ekonomiska intressen. Tshuvas företag Delek har stått för de flesta av de väldiga naturgas-upptäckterna i vattnen mellan Israel och Cypern, och har gynnats av regeringen när det gäller prissättningen på gasen i Israel.

Netanyahus parti Likud försökte på fredagen få Högsta domstolen att stoppa Guy Pelegs avslöjanden, men fick avslag. Under valkampanjen har Peleg, jämte flera andra grävande journalister, figurerat på jätteaffischer med appellen: ”Låt inte dessa bestämma vem som styr landet!”. Peleg har försetts med livvakter.

Två av de tre korruptionsmålen mot Netanyahu handlar just om premiärministerns iver att skaffa sig kontroll över nyhetsrapporteringen. Landets största tidning ”Israel ha-Yom”, liksom tv-kanalen ”20” är hans lydiga verktyg. Men andra medier, som tidningen Haaretz, flera av tv-kanalerna och den statliga radion, har inte bara rapporterat om Netanyahus skandaler, utan upprepade gånger satt utredarna på heta spår.

Juridikprofessorn Mordechai Kremnitzer, känd demokratiaktivist, säger till Israels radio:

– Netanyahus metod är att peka ut kritiker och politiska motståndare som fiender. När han kallar nyheter för ”terrordåd” försätter han journalister i fara. Vuxna, rimliga personer kommer inte att attackera de utpekade, men vi vet alltför väl att det går andra sorter lösa här.

Det är inte bara pressen som fått det hett om öronen sedan korruptionsutredningarna kastade sin skugga över Netanyahus fortsatta karriär. Under den extremnationalistiska justitieministern Ayelet Shaked (2015-19) utsattes alla demokratins väktare för hårdhänta interventioner. 

Högsta domstolen har fått en mindre liberal sammansättning och ett försök av Shaked att ta bort ämbetsverkens juridiska experter avstyrdes med en hårsmån.

De senaste veckorna har dock Netanyahu noterat en viktig framgång i kampen mot korruptionens bekämpare. Israels motsvarighet till riksrevisionsverket, en myndighet med ett ärorikt förflutet när det gäller att vaka över politikers och tjänstemäns vandel, har tills vidare satts ur spel. 

Dess nye chef, handplockad av Netanyahu, har meddelat att granskningen av departementen och deras räkenskaper skall upphöra.