Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Netanyahu välkomnade Duterte med öppna armar

Filipinernas president Rodrigo Duterte tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem.
Filipinernas president Rodrigo Duterte tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/AFP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav den kontroversielle presidenten Rodrigo Duterte ett varmt välkomnande när denne inledde ett statsbesök i Israel.

Det är första gången som en filippinsk president besöker Israel sedan länderna upprättade diplomatiska relationer 1957. Statsbesöket kan ses i skenet av att Benjamin Netanyahu aktivt söker fler allierade i Asien, Afrika och Latinamerika, där många länder historiskt sett fördömt Israels agerande mot palestinier. 

De två ledarna har skrivit under överenskommelser om handel, vetenskap och omvårdnad. Under en pressträff belyste Benjamin Netanyahu det faktum att drygt 28.000 filippiner arbetar inom Israels hälsovård och äldreomsorg, bland annat hos Benjamin Netanyahus egen pappa.

– Vi kommer ihåg våra vänner och den vänskap som blomstrat över åren och särskilt de senaste åren. Det har varit ett enastående fenomen i Israel där tusentals familjer fått hjälp av filippiner inom äldrevården, sade Benjamin Netanyahu enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi delar samma passion för fred, vi delar samma passion för människor men vi delar också samma passion för att inte låta vårt land bli förstört av de som har en korrupt ideologi, som bara vill döda och förstöra. Och i den meningen kan Israel förvänta sig hjälp från Filippinerna, påpekade Rodrigo Duterte.

Benjamin Netanyahu har fått kritik för att ha bjudit in den filippinske presidenten, som anklagas för brott mot de mänskliga rättigheterna efter att tusentals dödats i drogrelaterat våld mellan polis och gäng i hemlandet. I samband med att Duterte startade kriget mot narkotikan 2016 jämförde han kampanjen med Förintelsen, sig själv med nazisten Adolf Hitler och att han gladeligen skulle döda tre miljoner personer som sysslade med narkotika. Dessa uttalanden har han sedan bett om ursäkt för.

Läs mer: Filippinernas president inleder kontroversiellt besök i Israel 

Läs mer: Nathan Shachar: Dutertes besök en del av Netanyahus utrikespolitik 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.