Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahus-son-nytt-affischnamn-hos-tyska-afd/

Världen

Netanyahus son nytt affischnamn hos tyska AFD

Bild 1 av 2 Yair Netanyahu, Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu.
Foto: TASS
Bild 2 av 2 Affischen som presenterades på Twitter av AFD:s EU-parlamentariker Joachim Kuhs och där Yair Netanyahu är affischnamn.
Foto: Avi Ohayon/GPO

”Schengen är dött. Förhoppningsvis snart också det globalistiska EU. Då blir Europa fritt, demokratiskt och kristet!”

Det stridsropet, på det högernationalistiska tyska AFD-partiets nya affisch, kommer från premiärministerns residens i Jerusalem.

AFD:s EU-parlamentariker Joachim Kuhs presenterade på onsdagen en ny affisch, där Yair Netanyahu, son till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, yttrar sig i partiets anda. Att en person så nära det officiella Israel önskar EU:s död och ett kristet Europa har väckt animerade ordkrig på sociala medier både i Israel och internationellt. Hans son må önska globaliseringen i graven, men hans far är och förblir en passionerad frihandels-entusiast.  

Yair Netanyahu, som tillsammans med sin mor Sara Netanyahu är Likud-ledarens mest inflytelserike rådgivare, är dock inte den mest lyckosamme. 

https://twitter.com/Joachim_Kuhs/status/1257960035264663552?s=20

Hans impulsiva och illa övertänkta twittrande har ofta bringat fadern i förlägenhet. Senast skedde det under den pågående virusepidemin, då Yair uttryckte förhoppningen att israeliska dödsoffer främst skulle skördas i fredslägret. Premiärministern, som under krisen spelat rollen av enande landsfader, tvingades ta avstånd från sonens inlägg.

Netanyahu den yngre, som tillsammans med en handfull kamrater driver premiärministerns nätkampanjer, är känd för sina gemytliga relationer till europeiska EU-skeptiker. Han är väl sedd gäst hos Maria Schmidt, den ungerske premiärministern Victor Orbáns rådgivare i historiska frågor. 

Schmidt, som bojkottas av Israels Förintelseinstitut Yad Vashem för sin tolkning av judeutrotningen i Ungern, har i Yair Netanyahu funnit en allierad i kampen mot den ungerskfödde judiske finansiären George Soros, som hon liknat vid skurken i en James Bond-film. 

Yair Netanyahu utmålar också han sina hatföremål som demoniska sagoväsen. Israels Högsta Domstol står enligt honom i förbund med internationella frimurar-nätverk, vilka strävar efter att sudda ut nationsgränser och ta över världen - samma metod som Soros enligt den officiella ungerska versionen. 

Den israeliska nationalistregeringens otvungna kontakter med åsiktsfränder i Baltikum och Centraleuropa har väckt missnöje i Bryssel och illamående hos många israeler, men diplomatiskt sett är närmandet till sådana ledare och partier en hejdundrande succé. 

Sju-åtta EU-medlemmar har avvikit från EU:s tidigare palestinapolitik, och föredrar relationerna till Netanyahu framför pro-palestinska initiativ. Resultatet, att EU sedan flera år upphört att agera i konflikten, framhålls av Netanyahu den äldre som en historisk bedrift.