Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/new-york-kan-forbjuda-att-titta-pa-telefonen-och-ga-over-gatan/

Världen

New York kan förbjuda att titta på telefonen och gå över gatan

Gående korsar sjunde avenyn på Manhattan i New York. Arkivbild. Foto: Kevin Hagen/AP

I New York kan det bli förbjudet att titta på sin telefon och samtidigt gå över gatan. I alla fall om ett nytt lagförslag röstas igenom i delstatssenaten, skriver The Guardian.

Rätta artikel

Varje år omkommer omkring 300 fotgängare i trafikolyckor i delstaten New York i USA. Något som delstatssenatorn John Liu vill försöka förhindra genom ett nytt lagförslag.

Senatorn föreslår att det ska straffas med böter att gå över gatan och samtidigt titta på en ”portabel elektronisk enhet” – med andra ord – en mobiltelefon. Om förslaget blir verklighet kan det ge böter på mellan 25 och 250 dollar, ungefär 240 till 2.400 svenska kronor.

Några grupper är dock undantagna från att straffas med böter. Det gäller bland annat dem som arbetar på sjukhus eller inom räddningstjänsten.

Men förslaget får kritik från intresseorganisationen Transportation Alternatives, som vill göra det lättare för gång- och cykeltrafikanter i New York. 

– Det är ett väldigt missriktat förslag, säger Marco Conner, chef Transportation Alternatives, till The Guardian och fortsätter: 

– De flesta trafikolyckor involverar någon sorts förare. Det här en täckmantel för att anklaga offren.

Läs mer: Lagförslag i New York kan göra det förbjudet att vägra mässlingvaccin