Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/new-york-stanger-nastan-alla-foretag/

Världen

New York stänger nästan alla företag

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Foto: John Minchillo/AP

New York stänger från och med söndag alla företag och industrier utom sådana som betecknas som samhällsnödvändiga. Det beslutade delstatens guvernör Andrew Cuomo på fredagen.

– Detta är inte en frivillig åtgärd, sa Cuomo.

Beskedet om att delstaten stänger stora delar av sin verksamhet kom vid en presskonferens på fredagen.

– Enbart samhällsnödvändiga företag och industrier kan ha personer på plats och fortsätta fungera. I dag har vi beslutat att övrigt måste stanna hemma, sa New Yorks guvernör Andrew Cuomo (D) som också uppmanade alla över 70 år att hålla sig inomhus så mycket som möjligt.

– Detta är inte en frivillig åtgärd, jag skojar inte. Antalet smittade går upp snabbt och har belastat sjukvårdsystemet så mycket att vi inte längre kan få fram fler intensivvårdsplatser med respiratorer.

– Det som bryter mot detta kommer att straffas, sa guvernören.

Andrew Cuomo vädjade också till industrin om att hjälpa till med nödvändig sjukvårdsmateriel. Detta inför ”ett sjukvårdssystem som kan bli överbelastat”, sa Cuomo.

– Respiratorer, respiratorer, respiratorer. Vi behöver dem nu. Vi köper gärna från dem som har sådana över. Respiratorer är för det här kriget vad missiler var under andra världskriget.

Delstaten stänger nu i princip alla sina företag och industrier.

– Det vi gör handlar om att rädda liv. Och vill någon skylla på någon, skyll på mig. Räddar vi bara ett liv så är det värt det, sa han.

Delstaten New Yorks beslut innebär att om man räknar in Kalifornien, som gått samma väg, att en av fem amerikaner nu måste avstå från att träffa andra.

– Vi har talat om detta med guvernörerna i New Jersey och Connecticut. De kommer att diskutera detta.

Delstaten New York har nu 7.102 bekräftade fall (för drygt två veckor sedan hade man inget) men enligt guvernören är antalet högre.

– Men vi testar fler än Kina och Sydkorea om man räknar per capita.

New York har därmed nästan hälften av USA:s bekräftade fall.

På torsdagen testade 10.000 personer, enligt Cuomo.

Guvernören sa också att New York nu stoppar alla vräkningar under de kommande 90 dagarna. Detta för att inte ställa folk på bar backe när de nu också kan stå utan jobb.

New Jerseys guvernör Phil Murphy planerar nu att följa delstaten New York att stänga alla icke samhällskritiska industrier och företag. Det skriver nyhetsbyrån Reuters. New Jersey har 890 bekräftade fall av smittan och elva personer har avlidit till följd av den, skriver Burlington County Times.

New Jersey kommer sannolikt också att minska antalet personer som får samlas i en grupp till tio.

Vid en presskonferens på fredagen hyllade USA:s president Donald Trump såväl New York som Kalifornien för sina beslut. Då hade New Jersey ännu inte presenterat sitt.