Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

New York Times: Kelly villig att själv avgå efter Porters avgång

John Kelly.
John Kelly. Other: Evan Vucci/AP

Vita husets stabschef John Kelly ska på fredagen ha förklarat för medarbetare i Vita huset att han är villig att lämna sin post, efter det att hans agerande i Rob Porter-affären ifrågasatts.

Rob Porter hade tjänsten som Vita husets stabssekreterare, något av spindeln i nätet vad gäller hanteringen av dokument i president Donald Trumps närhet. Då två exfruar till Porter trätt fram med anklagelser om våldsamt beteende ändade det med att sekreteraren lämnade in sin avskedsansökan.

John Kellys agerande, eller brist på agerande i fallet Rob Porter, gör att stabschefen nu talar i termer av att avgå, enligt två källor i Vita huset med kunskap om vad som avhandlats och som tidningen New York Post talat med.

Läs mer: Vita huset-anställd avgår efter anklagelser om våld mot fruar

Källorna poängterar att det inte rör sig om någon omedelbar avgång och att inget i formell mening i den riktningen ännu vidtagits från Kellys sida. Samtidigt menar initierade källor att stabschefen vid flera tillfällen använt ”avgångskortet” som ett sätt att lugna ner en upprörd president Trump.

Tidningen påpekar att Kellys tal om möjlig avgång, i fall av att detta skulle vara Trumps tydliga vilja, ger en fingervisning om den sprängkraft som Porter-affären utgör för närvarande i Vita huset.

Två av presidentens rådgivare och en tredje person målar för tidningen upp en bild av förvirring bland medarbetarna i denna maktens centralpunkt, där det på en och samma gång pekas åt alla möjliga håll, samt att Donald Trump i privata samtal om Kelly uttrycker ogillande av sin stabschef.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.