Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nicaraguas-president-till-attack-mot-oberoende-medier/

Världen

Nicaraguas president till attack mot oberoende medier

En demonstrant håller upp ett plakat med bilder på gripna journalisterna Miguel Mora och Lucia Pineda under texten: ”De är kidnappade!”.
En demonstrant håller upp ett plakat med bilder på gripna journalisterna Miguel Mora och Lucia Pineda under texten: ”De är kidnappade!”. Foto: Ezequiel Becerra/AFP

Nicaraguas president Daniel Ortega har gått till attack mot landets medier. Han har låtit fängsla en tv-chef, släckt ned tre kanaler och stängt flera tidningsredaktioner. Det verkar som om Ortega försöker stänga ned all oberoende media innan julafton.

Rätta artikel

– Diktaturen gör ännu en uppenbar kränkning av yttrandefrihet, säger José Miguel Vivanco, chef för Human Rights Watch i Amerika.

Det var i fredagskväll, just efter dagens sista nyhetssändning, som kravallpolisen gick till attack mot tv-byggnaden. Polisens säkerhetstjänst kopplade ur kanalens övervakningskameror och släckte ned kanalen. Sedan grep polisen tv-bolagets ägare, hans fru och kanalens redaktionschef. Även tv-bolagets chaufför fördes till häktet. Daniel Ortegas regim menar att tv-kanalen 100% Noticias sått hat i samhället och anklagar ägaren för att vara en terrorist.

– Kanalen provocerar och konspirerar mot makten genom sina terroristhandlingar, menar regimen.

Några bevis för påståendena har inte regimen presenterat. Landets före detta riksåklagare menar att det inte finns någon rättslig grund att ställa tv-bolagets chef, Miguel Mora, inför rätta.

– Artikel 510, som talar om incitament till hat, är mycket bred och upp till åklagarens tolkning. Men Mora har inte sått hat. Han har utövat sitt yrke och spritt information. Han har inte hittat på några nyheter, säger Alberto Novoa.

Även den panamerikanska organisationen för medier, SIP, är kritisk mot Ortegas försök att tysta all oberoende media i Nicaragua.

– Det finns ingen tvekan om att Ortega förklarat krig mot oberoende medier. Vi håller regimen ansvarig för säkerheten för Mora och alla andra nicaraguanska journalister som blivit överfallna och trakasserade av en regim som inte respekterar de mänskliga rättigheterna, säger organisationens ordförande María Elvira Domínguez.

Förtrycket mot oppositionen i Nicaragua har även lett till att den omtyckta tidningen Confidencial har stängts ned och tidnings chefredaktör angripits av kravallpolis. Även andra tidningar har upphört och när nyheten spreds om att chefen för tv-kanalen 100% Noticias gripits släktes tre andra kanaler tillfälligt ned som rapporterade om ämnet. Även medarbetarna till den panamerikanska människorättskommissionen CIDH har hotats lämna landet efter att kommissionen utrett de brott mot mänskligheten som Ortegas regim gjorde sig skyldig till i våras när den avrättade regimmotståndare.

Undersökningen visar att regimen använde sig av automatvapnen AK-47 och AK-74, krypskyttgeväret Drugonov, maskingeväret PKM och M16, samt Magnumrevolvrar när den gick till attack mot mödrar som demonstrerade för att deras söner dödats när de demonstrerade mot regimen. Amnesty International menar att Daniel Ortega bör ställas inför rätta för brott mot mänskligheten, men än så länge försvarar Ortega sig med att påstå att han utsatts för ett kuppförsök av högerkrafter.

Regimens kravallpolis har nu stängt igen 100% Noticias byggnad genom att svetsa fast zinkplåtar över entrén.

Läs mer:

Nicaragua slänger ut människorättsgrupper

Martin Liby Troein: Glöm inte förtrycket i Nicaragua

Tusentals demonstrerade mot Ortega

Costa Rica tar emot tusentals flyende nicaraguaner