Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Åklagare yrkar på dödstraff för Nikolas Cruz efter massakern i Floridaskola

Foto: Mike Stocker/AP

19-årige Nikolas Cruz står åtalad för att ha dödat 17 personer i skolskjutningarna på en gymnasieskola i Florida den 14 februari. 

På tisdagen yrkade åklagare för att han ska dömas till döden. 

I morgon onsdag ska det hållas ytterligare förhör med 19-årige Nikolas Cruz efter massmordet i Florida den 14 februari, då 17 elever och anställda dödades.

Den sjunde mars åtalades Nikolas Cruz för uppsåtligt mord på sjutton personer och mordförsök på lika många. 

Det betyder att han kan dömas till dödsstraff om han döms, vilket åklagaren yrkade för vid domstolsförhandlingar på tisdagen. 

Enligt åklagaren finns det en rad försvårande omständigheter som gör att han yrkar för dödsstraff. En av dem är att Cruz agerade särskilt hänsynslöst för att skada så många som möjligt.

"Han har gjort sig skyldig till grova brott som mord och dessutom utfört dem på ett kallt, utstuderat och särskilt rått sätt, utan någon som helst moral eller känsla för vad som är rätt och fel", pläderade åklagare vid tisdagens förhandlingar.

Det var på alla hjärtans dag, den 14 februari, som massakern genomfördes på Stoneman Douglas High School i Parkland. Det är en gymnasieskola som ligger  i utkanten av Fort Lauderdale i södra Florida. 

Cruz tog sig ut från skolan genom att låtsas fly tillsammans med andra skräckslagna ungdomar. Men han kunde gripas några timmar senare då han gick på en gata några kilometer från skolan. 

Han har beskrivits som en person med grava personliga problem. Det har också kommit fram att han ibland gått omkring beväpnad.

Därför bad åklagarna vid tisdagens förhandlingar domstolen att förbereda sig för att Nikolas Cruz försvarare kommer att åberopa dokumentation och vittnesmål som kan styrka att Nikolas Cruz har psykiska besvär.

Nikolas Cruz försvarare har tidigare sagt att Nikolas Cruz kan komma att erkänna sig skyldig, men bara om han inte riskerar dödsstraff. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.