Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nigeria-evakuerar-medborgare-fran-sydafrika/

Världen

Nigeria evakuerar medborgare från Sydafrika

Bild 1 av 3 Nigerianer i kö på konsulatet i Johannesburg.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 3 ”Ghana Must Go” är namnet på Afrikas vanligaste resväska, en nylonkonstruktion som nu fått namnet ”Nigeria Must Go” av nigerianerna som väntar på att evakueras från Sydafrika.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 3 av 3 Prince, med sonen i famnen, försöker se till att hans familj kommer ombord på bussen till flygplatsen där ett plan väntar på att ta dem till Nigeria.
Foto: Erik Esbjörnsson

JOHANNESBURG. Flera afrikanska stater har börjat evakuera sina medborgare från Sydafrika efter de senaste veckornas attacker med främlingsfientliga förtecken. 

Över 300 nigerianer klev på onsdagen ombord på ett flyg med destination Lagos. Och på torsdagen återvänder samma flygplan för att hämta hem fler medborgare. 

Enligt det nigerianska utrikesministeriet hade totalt 313 personer fått plats på den första flighten, av totalt 640 nigerianer som tackat ja till att evakueras från Sydafrika med flyg. 

På onsdagsmorgonen var det något kaotiskt vid konsulatet i Johannesburg där hundratals nigerianer försökte få bekräftat om de var med på passagerarlistorna eller inte. Ett problem vid evakueringen är att de som reser måste ha giltiga resehandlingar. Flera har blivit av med sin egendom eller har fastnat i byråkratin och måste därför få temporära pass för hemresan. 

Prince, från Imo-delstaten i östra Nigeria, såg till så att hans hustru och två barn var med på bussen till flygplatsen. Själv kommer han att stanna i Johannesburg för att fortsätta försörja familjen. 

– Jag har ett hus hemma som jag byggt för pengar jag tjänat här så de får bo där. Här i Johannesburg har vi bott i ett av de farligaste områdena för invandrare, det är inte säkert för familjen att vara här, säger han. 

Han är upprörd över den senaste tidens hätska retorik mot invandrare som beskylls för att stjäla lokala arbetstillfällen och handla med droger. 

– Var vi än går så skapar vi jobb åt oss själva, det är vad vi är kända för. Vi betalar dessutom mer i hyra än andra så det är bara struntprat, säger Prince till DN. 

Söder om Johannesburg har myndigheterna upprättat särskilda läger för människor som flytt från våldet i sina respektive kvarter. Även där pågår uppsamlingar för transport till Moçambique, Malawi och Zimbabwe. Men det är inte alla som kan resa hem eftersom situationen i deras hemländer fortfarande är värre än i Sydafrika.