Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/niklas-orrenius-europa-misslyckas-med-att-skydda-sina-judar/

Världen

Niklas Orrenius: Europa misslyckas med att skydda sina judar

Dådet i tyska Halle ekar otäckt av antisemitiska attacker i Europa de senaste åren. Även svenska judar tvingas fira sina högtider bakom stridsvagnshinder och pansarglas. Politikerna har misslyckats med en central demokratisk uppgift: att skydda utsatta minoriteter, skriver DN:s Niklas Orrenius.

En gärningsman som försöker tränga sig in i en fullsatt synagoga. Vakter som hindrar. Dödande kulor på gatan utanför.

Många detaljer om onsdagens dåd i tyska Halle är ännu oklara. Men förloppet påminner om dådet i Köpenhamn i februari 2015, då IS-terroristen Omar El-Hussein sköt ihjäl vakten Dan Uzan utanför Köpenhamns stora synagoga. 

Judiska synagogor, butiker och skolor är legitima mål för för flera extremistgrupper, både i vit makt-rörelsen och bland radikala islamister. Judehat ingår i ideologin. Hatet visar sig även i flera svenska städer. I december 2017 attackerades synagogan i Göteborg med molotovcocktails. Tre män fälldes. Syftet var att ”hota, kränka och skada den judiska folkgruppen”, konstaterade tingsrätten.

I september i år fälldes en Helsingborgsimam för hets mot folkgrupp efter att han på ett torgmöte ropat att judar är ”apornas och svinens avkommor”. I december 2017 skrek propalestinska demonstranter på Möllevångstorget i Malmö att de skulle ”skjuta judarna”.

Angreppen mot judar kommer från olika håll. För ett år sedan gick högerextremisten och judehataren Robert Bowers in i synagogan i Pittsburgh i USA och sköt ihjäl elva personer. ”Alla judar måste dö!” skrek Bowers vid sin attack. I Sverige har vi de våldsamma Hitlerhyllarna i NMR, som öppet hetsat mot judar inför tusentals människor i Almedalen. Även den rasistiske seriemördaren Peter Mangs i Malmö var antisemit, och gjorde listor över Malmöjudars hemadresser.

Häromveckan berättade DN om Malmöläraren Monica, som hörde skrik om att döda judar i korridoren. Bland eleverna på hennes Malmöskola fanns Osama Krayem, som sedan blev IS-terrorist och nu sitter häktad i Bryssel för sin inblandning i IS stora terrordåd i Paris och Bryssel 2015 och 2016. 

Terror fungerar. En stor andel av Europas judar funderar på att emigrera, visar en EU-studie bland 16.000 europeiska judar. 89 procent upplever att antisemitismen ökat de senaste fem åren. 

Bland svenska judar uppger en tredjedel att de under de senaste fem åren funderat på att lämna landet. 30 procent av svenska judar i enkäten uppger att de personligen har drabbats av antisemitiska trakasserier under senaste året (Europasnittet är 28 procent).

Att skydda minoriteter är en central uppgift för en demokrati. Statsminister Stefan Löfven (S) och andra ledare oroas över europeiska judars utsatthet. Frågan är vad de förmår göra i ett läge där judar tvingas fira sina högtider bakom skottsäkra glas och stridsvagnshinder.

Läs mer: En gripen efter dödlig skjutning utanför synagoga i Tyskland