Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nina-croker-historisk-forsta-kvinnan-i-drottning-elizabeths-elitregemente/

Världen

Nina Croker historisk: Första kvinnan i drottning Elizabeths elitregemente

Household Cavalry i Hyde Park för några veckor sedan. Foto: Pete Maclaine/TT

I 359 år har brittiska elitregimentet Household Cavalry enbart bestått av män. Det har nu ändrats – Nina Croker blev nyligen den första kvinnan någonsin att väljas in i regementet, skriver The Sunday Times.

Rätta artikel

Det brittiska elitregementet Household Cavalry paraderar vid kungliga bröllop och födelsedagsfiranden, och känns igen på sina karaktäristiska röda uniformer och fjäderprydda hjälmar. Trots regementets 359-åriga historia har inga kvinnor någonsin valts in i Household Cavalry – förrän nu, skriver The Sunday Times.

29-åriga Nina Croker jobbade tidigare i en mataffär men kan sedan i december i stället stoltsera med en plats i Life Guards, en av två skvadroner som utgör regementet.

På lördag får Nina Croker träffa drottning Elizabeth II för första gången. Hon gör det med anledning av att hon är en av finalisterna i den prestigefulla tävlingen Princess Elizabeth Cup, där den bästa soldaten och hästen ska koras. En stor framgång för en person som aldrig hade suttit på en häst när hon blev antagen.

– Jag är inte en självsäker ryttare, jag ramlar av hela tiden, säger Nina Croker till The Sunday Times om inlärningsprocessen som enligt henne var ”skrämmande”.

Household Cavalry är en del av Household Division, som bland annat tjänstgjort vid konflikter i Afghanistan, Irak, Balkanländerna och Nordirland. Att bli en del av en sådan grupp är enligt Nina Croker ett bevis på att ”kvinnor är precis lika kapabla som män”.

Drottning Elizabeth tillsammans med medlemmar ur Household Cavalry 2014. Foto: TT

Sedan Nina Croker antogs har ytterligare två kvinnor gjort henne sällskap i regementet. Samtidigt är Nina Croker fast besluten att utföra sitt jobb som ”en av grabbarna”, och säger att hon inte riktigt tänker på att hon är kvinna.

– Jag har alltid växt upp med killar omkring mig, säger hon och tillägger att hon under sina uppväxtår spelade fotboll, kickboxning och rugby.

Samtliga åtta finalister i Princess Elizabeth Cup vinner en resa till Kanada samt en särskild roll när drottning Elizabeth II ska eskorteras vid den militära ceremonin Trooping the Colour i juni.