Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nio-doda-i-indien-drack-handsprit/

Världen

Nio döda i Indien – drack handsprit

Butiker håller stängt i delar av Indien för att minska smittspridningen. Arkivbild.
Butiker håller stängt i delar av Indien för att minska smittspridningen. Arkivbild. Foto: Channi Anand, AP/TT

Nio personer har dött i Indien efter att ha druckit handsprit, sedan alkoholbutiker stängts på grund av restriktioner kopplade till pandemin, enligt indisk polis.

Alla nio blev medvetslösa efter att ha konsumerat stora mängder handsprit blandat med vatten eller läsk, enligt Siddhart Kaushal, polischef i staden Kurichedu i Andhra Pradesh i sydöstra Indien. De togs till sjukhus men förklarades döda när de kom fram.

Enligt polisen hade de druckit hansprit som substitut för sprit efter det att myndigheter bestämt att alla butiker ska hålla stängt för att minska smittspridningen. En utredning har inletts i fallet.

Varje år dör hundratals fattiga i Indien på grund av alkoholförgiftning, oftast efter att ha druckit billig hembränd sprit. Hembrännare adderar ofta metanol till spriten för att öka alkoholhalten.

Över en och en halv miljon indier har bekräftats smittade med covid-19 och av dem har fler än 35 000 avlidit, vilket innebär att fler indier än italienare nu dött av viruset.

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt