Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nio-evakuerades-fran-raddningsfartyg-med-160-migranter/

Världen

Nio evakuerades från räddningsfartyg med 160 migranter

Räddningsarbetare för organisationen Open arms tar emot migranter på Medelhavet. Foto: Olmo Calvo/AP

Tre personer i behov av vård samt deras familjemedlemmar, sammanlagt nio personer, evakuerades på måndagen från fartyget Open arms med 160 migranter ombord. Fartyget har väntat på Medelhavet på att få gå i hamn i elva dagar. Italien och Malta vägrar att ta emot det.

Ett fartyg från den spanska frivilligorganisationen Open arms plockade den 1 augusti upp 121 migranter ur två gummibåtar som hotade att kapsejsa på södra Medelhavet. Ytterligare 39 migranter togs ombord i lördags.

Sedan dess har fartyget legat 30 sjömil från den italienska ön Lampedusa och väntat på tillstånd att få gå i hamn. Malta och Italien, som är de närmaste europeiska länderna, har hittills vägrat att ge grönt ljus.

Men på måndagen evakuerades nio av migranterna ombord.

Kaptenen hade i söndags vädjat till EU-länderna i närheten att undsätta tre personer i behov av vård samt deras närmaste släktingar.

Malta gick med på att med hjälp av helikopter hämta dels en sudanesisk kvinna tillsammans med hennes mor, dotter och två systrar, dels en ivoriansk kvinna tillsammans med hennes syster och brorson.

Samtidigt förde den italienska kustbevakningen en 20-årig man från Eritrea med symtom på tbc till Lampedusa.

Fortfarande finns 151 migranter ombord på det 45 år gamla fartyget – plus 19 besättningsmedlemmar – som väntar på att få gå till säker hamn.

Förhållandena blir allt svårare för de ombordvarande, skriver El País. Värmen och luftfuktigheten är tryckande på däck, där passagerare och besättning ska samsas om 180 kvadratmeter. Det finns 30 barn ombord.

Maten består huvudsakligen av ris och couscous. Det finns ännu vatten, men det ransoneras. Varje passagerare har tilldelats en flaska som fylls på med vatten var 90:e minut för att dricka eller tvätta sig. Bara de minsta barnen ges möjlighet att bada i ett kar. Det finns bara två toaletter

I juni väckte befälhavaren på ett annat frivilligt räddningsfartyg som blockerats i Medelhavet, Carola Rackete på Sea Watch 3, uppmärksamhet när hon tvingade sig in i hamn på Lampedusa. Rackete greps av italiensk polis.

Läs mer: Så blev kaptenen en global ikon – och ett hatobjekt 

Ledaren för Open arms Óscar Camps säger till El País att den möjligheten bara kommer att övervägas i ett ”humanitärt nödläge”.

Samtidigt fortsätter organisationen Läkare utan gränser att plocka upp migranter till sitt fartyg Ocean viking. Efter tre operationer de senaste tre dagarna finns nu 251 migranter ombord.

Läkare utan gränser återupptog i juli sitt arbete med att rädda migranter från rangliga flyktingbåtar.